PeristeriNews.gr
Διεθνή

Β. Κορέα: Εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο


Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα την Παρασκευή προσγειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας και ήταν μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να πλήξει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Ειδικότερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιαπωνίας.

Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας «εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο που εκτιμάται πως ήταν μεγάλου βεληνεκούς» κι εκτοξεύθηκε «περί τις 10:15» (τοπική ώρα· 03:15 ώρα Ελλάδας) από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ «προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας», ή θάλασσας της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει. Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων, από το οποίο συνάγεται πως επρόκειτο για «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM», αν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση».

Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε πλοία ή αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καταδίκασαν την εκτόξευση του πυραύλου. «Φυσικά υποβάλαμε έντονη διαμαρτυρία κατά της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει επαναλάβει τις προκλήσεις της με πρωτοφανή συχνότητα», είπε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊλάνδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec).

«Έχουμε πει (στην Πιονγιάνγκ) ότι δεν μπορούμε με τίποτα να ανεχτούμε τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε ο Κισίντα. «Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πρέπει να συντονιστούν στενά για να εργαστούν προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα συγκαλέσει συνάντηση με περιφερειακούς ηγέτες στο περιθώριο της Apec, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έδωσε οδηγία στους αξιωματούχους να πιέσουν για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Βορρά.

Την ίδια ώρα, η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσινγκτον υποστηρίζουν πως επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγκγιάνγκ, η πρώτη από το 2017.

Η νέα εκτόξευση έγινε μια ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, ενώ προειδοποίησε για «σκληρότερες στρατιωτικές απαντήσεις» στις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον ποντάρει σε ένα «στοίχημα που θα μετανιώσει».

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ενέτειναν τους τελευταίους μήνες τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, με τα τρία κράτη να επικαλούνται την «απειλή» της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ βλέπει στα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της για την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Να σημειωθεί ότι η εκτόξευση πυραύλου ICBM ήταν η δεύτερη της Βόρειας Κορέας αυτόν τον μήνα. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο ICBM που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα στις 3 Νοεμβρίου απέτυχε. Η Πιονγκγιάνγκ έσπασε το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017 στις δοκιμές τέτοιων όπλων μεγάλου βεληνεκούς τον Μάρτιο.

Η τελευταία δοκιμή πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν νέο τύπο ICBM. Η Βόρεια Κορέα έχει δύο άλλους τύπους ICBM – Hwasong-14 και Hwasong-15 και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τους το 2017 απέδειξαν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν σε μέρη της ηπειρωτικής χώρας των ΗΠΑ.

Φέτος η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε αριθμό ρεκόρ τέτοιων δοκιμών, οι οποίες απαγορεύονται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα λόγω των πυραυλικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων της.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ομοβροντία πυραύλων άνευ προηγουμένου, ένας από τους οποίους κατέπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment