Πολιτική

Β. Κικίλιας: Όλοι οι άνω των 60 θα είναι εμβολιασμένοι εντός Μαΐου

«Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον Real fm, τόνισε ότι δεν έχουμε ακόμη τα εμβόλια που θέλουμε, αλλά φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, με 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου, ενώ απέδωσε τα εύσημα στον άψογο, όπως υποστήριξε σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι το Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ότι είχαμε το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τονίζοντας ότι η νόσος διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς, που ακόμη και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ,  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Σημείωσε δε, ότι «Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Τα μέτρα αποδίδουν. Δεν αποδίδουν, προφανώς, όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειάς μας πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του».

Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, πρόσθεσε ο υπουργός, «έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Από την άλλη, συμπλήρωσε, «φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το Ε.Σ.Υ. και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα.

Εμείς έχουμε αντέξει ένα χρόνο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τεράστιες προσπάθειες υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ σε έναν χρόνο. Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ-COVID μόνο στην Αττική. Είναι όσες σχεδόν υπήρχαν για το σύνολο της χώρας επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί και έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες».

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στην στην κοινωνία για μια τελευταία προσπάθεια, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους, διερωτήθηκε εάν αξίζει τον κόπο η κούραση, η ανάγκη για μία βόλτα ή μία παρασπονδία, να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του, ειδικά τώρα που έχουμε τα εμβόλια και προχωρά ο εμβολιασμός.

«Είμαι υπουργός Υγείας, είμαι ταγμένος στο να υπηρετώ τους συμπολίτες μου και να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας όλους αυτούς τους μήνες», υπογράμμισε. «Υπερπολλαπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Τέτοια εποχή, χωρίς κορωνοϊό, δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ ούτε για δείγμα. Είχαν αναμονή για ΜΕΘ για τον απλό ιό της γρίπης, 40 και 50 κρεβάτια την ημέρα. Εμβολιάσαμε για τον ιό της γρίπης 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Προσλάβαμε 10.000 κόσμο στο Ε.Σ.Υ. Κρατήσαμε όρθια όλη τη χώρα και συνεχίζουμε να παλεύουμε», συμπλήρωσε.

Σε αυτούς τους λίγους, επεσήμανε ο υπουργός, «που πιστεύουν ότι στην πιο δύσκολη ώρα της μάχης αξίζει η χώρα και η κοινωνία, ό,τι και αν ψηφίζει ο καθένας, τέτοιου είδους ρητορική ή πρωτοσέλιδα ή τίτλους, θέλω να πω ότι τον καθέναν τον κρίνει η πορεία του και η ιστορία», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους υγειονομικούς, που δεν έχουν σταματήσει καθόλου 12 μήνες, που εφημερεύουν και φροντίζουν και παλεύουν για τον οποιονδήποτε έχει ανάγκη.

Αναφερόμενος σε 7 περιστατικά που παραβίασαν την προτεραιότητα στον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση,  ενώ διευκρίνισε ότι ζήτησε και παραιτήσεις που έγιναν αποδεκτές. «Μιλάμε για 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Άρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500–1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας ότι έχουν παρθεί 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν μετατραπεί σε non Covid, ώστε να μετατραπούν κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Επίσης, υπογράμμισε ότι προχωρά σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια, κάτι που θα ανακοινώσει ο ίδιος τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες είναι πολύ επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία.«Είδα έξω από τα δικαστήρια στην Αλεξάνδρας, την τότε πολύ μεγάλη συγκέντρωση. ως υπουργός Υγείας και χωρίς να θέλω να το κομματικοποιήσω, το αντίθετο, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία αυτό το οποίο βλέπουμε και παρατηρούμε με τις πορείες στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας.

Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Peristeri News

Αυτό είναι το νέο σήμα του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Peristeri News

Κ. Χατζηδάκης: Τέλος μέσα στο καλοκαίρι στις συντάξεις που εκκρεμούν

Peristeri News

Leave a Comment