Viber
PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τσίπρας για επίδομα ανεργίας: «Σχέδιο Μητσοτάκη, όχι άποψη Μαρινάκη»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Peristerinews.gr on Google ↗

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) είχε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στο κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στον Άλιμο, με το επίδομα ανεργίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο τομεάρχης Εργασίας Διονύσης Τεμπονέρας και η αναπληρώτρια τομεάρχισσα Εργασίας Νεκταρία-Ελευθερία Αγγελάκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κυβερνητικές προθέσεις για την επαναξιολόγηση του επιδόματος ανεργίας, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

«Δεν πρόκειται για άποψη Μαρινάκη, αλλά για σχέδιο Μητσοτάκη»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αναφορές για επανεξέταση του επιδόματος ανεργίας δεν αποτελούν προσωπική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά εντάσσονται σε ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Όπως ανέφερε, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει παρέμβει δημόσια, σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του Μάκη Βορίδη περί «εξορθολογισμού», δείχνει ότι πρόκειται για κεντρική κυβερνητική γραμμή.

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. άσκησε κριτική στη λογική ότι το επίδομα ανεργίας συντηρεί ανθρώπους που επιλέγουν να παραμένουν εκτός εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση αμφισβητεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της παροχής.

«Το επίδομα ανεργίας δεν είναι κρατική γενναιοδωρία»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το επίδομα ανεργίας ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή και όχι κρατική γενναιοδωρία, σημειώνοντας ότι χρηματοδοτείται από εισφορές που παρακρατούνται από τον μισθό των εργαζομένων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε εξορθολογισμός δεν θα πρέπει να αφορά τις κοινωνικές παροχές, αλλά φαινόμενα σπατάλης στον δημόσιο τομέα.

«Αν χρειάζεται εξορθολογισμός, είναι στις απευθείας αναθέσεις, στους κλειστούς διαγωνισμούς, στη σπατάλη, στις μίζες, στη διαφθορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, τον επισιτισμό, τις αγροτικές εργασίες και την οικοδομή, τονίζοντας ότι πρόκειται για κλάδους στους οποίους το επίδομα ανεργίας αποτελεί κρίσιμη μορφή προστασίας κατά τα διαστήματα που οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς απασχόληση.

Κάλεσμα για κοινωνική αλληλεγγύη

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας και ζήτησε τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και προστασίας, αντί μιας λογικής ατομικής επιβίωσης.

«Θέλουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και προστασίας και όχι μια απάνθρωπη λογική όπου ο καθένας θα παλεύει να επιβιώσει μόνος του», σημείωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζομένους και την κοινωνία να αντιδράσουν στις κυβερνητικές επιλογές, υποστηρίζοντας ότι η υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποδυνάμωση της εργασιακής προστασίας.

«Οφείλουμε, ως κοινωνία, να υψώσουμε μία ασπίδα προστασίας στις στοιχειώδεις κατακτήσεις των εργαζόμενων, διότι θα οδηγηθούμε σε μία λογική κανιβαλισμού και αυτό πρέπει να αποτραπεί», κατέληξε.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις και 400 ευρώ – Μείωση ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου

Peristerinews.gr Newsroom

Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη

Peristerinews.gr Newsroom

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση επιχείρησε να πάρει τις περιουσίες των πολιτών νύχτα»

Peristerinews.gr Newsroom

Leave a Comment