PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τσαβούσογλου: Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε μια συμφωνία, για τα «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος για κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν κάνουν ένα βήμα πίσω από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς μια συμφωνία.

Η τουρκική πλευρά έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές ομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Μάλιστα φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αττάλεια, όπου είχαν συναντηθεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας. Στο μεταξύ ο Τσαβούσογλου τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καταδίκασε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πούλησε όπλα στο Κίεβο και εμπόδισε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ερντογάν έχει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να διατηρήσουν σχέσεις και με τις δύο χώρες.

Στο μεταξύ δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στην παρούσα φάση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε χθες εκ νέου σήμερα συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας έκκληση για ουσιαστικές και «χωρίς καθυστέρηση» ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιακ εκτιμάει ομως ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον «αρκετές εβδομάδες».

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την ουκρανική πλευρά ότι καθυστερεί τις συνομιλίες, υποβάλλοντας όλο και πιο μη ρεαλιστικές προτάσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment