Διεθνή

Τσαβούσογλου: Η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκίας

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter ότι «η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» και πως «κατακτήθηκε».

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, αναφέρει το Anadolu, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε επίσης ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία ενεργεί νόμιμα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας», έγραψε συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι «κατακτήθηκε».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι ο Χάφταρ δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, επιμένοντας ότι ούτε ο στρατάρχης ούτε οι χώρες που τον στηρίζουν επιθυμούν πολιτική λύση στη Λιβύη.

Σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι «νόμιμες» και σημείωσε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια» πρόσθεσε.

Η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Την Δευτέρα, η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα, το οποίο επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Related posts

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία μπλοκάρει την άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Peristeri News

ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επισήμως αίτημα ένταξης

Peristeri News

Τουρκία: Ένοπλος προσπάθησε να μπει στο σπίτι του Ερντογάν

Peristeri News

Leave a Comment