PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τσαβούσογλου: Αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας


Στην εμπρηστική ρητορική επιμένει η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επανέρχεται σήμερα στο θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προειδοποιώντας την Αθήνα πως αν δεν προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση, η Τουρκία θα ανοίξει τη συζήτηση για την κυριαρχία τους.

«Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία τους» ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες: Η Ελλάδα να μην στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να εξοπλίζουν αυτά τα νησιά και πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου εμείς ως Τουρκία προχωρήσαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη».

Δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει τις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: «Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, προχωρούν σε βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας».

Στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας ζήτησε ο πρωθυπουργός

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πλέουν σε ταραγμένα νερά, καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων, ανοίγοντας το ένα θέμα μετά το άλλο.

Για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Το θέμα έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment