PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις


Τριήμερο πένθος κηρύσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση σημειώνει:

«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Θρήνος για τον σμηναγό Γ. Μπαλταδώρο

«Εκπλήρωσε τον όρκο του για την πατρίδα και με το παραπάνω» θα πουν συνάδελφοι του Γιώργου Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του, στην πτώση του Mirage 2000-5, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου.

Το αίσθημα αφοσίωσης στα «θέλω» της πατρίδας ήταν τέτοιου μεγέθους, τόσο για τον Γιώργο όσο και για τους άλλους συναδέλφους του, που είχε να δει την γυναίκα και τα δυο του ανήλικα παιδιά πριν από το Πάσχα. Μάλιστα, τις ημέρες της Ανάστασης ο Γιώργος Μπαλταδώρος βρισκόταν στη Σκύρο, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους πιλότους από την Τανάγρα λόγω των έκτακτων μέτρων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εξαιτίας της έντονης κινητικότητας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει για τελευταία φορά με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, λίγες ώρες πριν απογειωθεί για επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών. «Σε αγαπάμε, να προσέχεις και ο Θεός μαζί σου» ήταν οι τελευταίες κουβέντες που άκουσε στο τηλέφωνο από τη σύζυγό του, η οποία περίμενε σε λίγες ημέρες να τον έβλεπε και πάλι.

Στο σπίτι του σμηναγού στην Πετρούπολη επικρατεί πόνος, θλίψη και ένα «γιατί».

Η γυναίκα του βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ενώ υπάρχει και γιατρός που την παρακολουθεί. Ήδη, συγγενείς από την Καρδίτσα, που ήταν η καταγωγή του σμηναγού, αλλά και συνάδελφοί του έχουν σπεύσει για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και κυρίως στη σύζυγο και στα δυο του παιδιά.

«Μας κόπηκε το αίμα όταν το μάθαμε. Ακόμη δεν μπορούμε να το χωνέψουμε. Πιστεύουμε ότι θα ανοίξει η πόρτα και θα τον δούμε και πάλι» λένε συγγενείς του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Στο προφίλ που διατηρούσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, δεσπόζει μια φωτογραφία με Μιράζ η οποία έχει δεχθεί τα σχόλια φίλων του στο Facebook, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και αυτοί «ιπτάμενοι». Επίσης υπάρχει άλλη μία φωτογραφία από ανέμελες διακοπές του αδικοχαμένου πιλότου.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε τον θάνατο του χειριστή του Mirage. Όπως επισημαίνει: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

Ο άτυχος σμηναγός είχε 940 ώρες πτήσης, ενώ το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν καινούργιο και είχε «γράψει» μόλις 800 ώρες πτήσης.

Είχε μιλήσει στην κάμερα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αεροπορίας μας

Ο άτυχος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος που βρήκε τραγικό θάνατο την Πέμπτη κατά την συντριβή του Mirage 2000-5 στη θάλασσα λίγα μίλια από τη Σκύρο, είχε μιλήσει σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Το ρεπορτάζ αφορούσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αεροπορίας μας και συγκεκριμένα για την 114 Πτέρυγα Μάχης που φιλοξενεί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=l6Cpom2EXnw

Τόσο σε αυτή όσο και στις υπόλοιπες βάσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας, πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για να απογειωθούν σε ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που σημάνει συναγερμός για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν εχθρικά αεροσκάφη.

Το Μορφοβούνι Καρδίτσας θρηνεί

Βαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε το μεσημέρι της Πέμπτης στη μικρή κοινωνία του Μορφοβουνίου Καρδίτσας η είδηση του άδικου χαμού του σμηναγού, Γεώργιου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage2000-5 που κατέπεσε βορειοανατολικά της νήσου Σκύρου.

Ο κυβερνήτης του μονοθέσιου αεροσκάφος, καταγόταν από το μικρό χωριό της Καρδίτσας, το οποίο βυθίστηκε στο πένθος από τον απρόσμενο χαμό του.

Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του 34χρονου κυβερνήτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δεν βρίσκεται στη ζωή, το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένεια και τον Γιώργο τους.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.

Ο Πρ. Παυλόπουλος για τον σμηναγό Μπαλταδώρο

Τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο σμηναγός έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος.

Εξέφρασε επίσης τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, διαβεβαιώνοντας ότι «η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου».

Επιπλέον τόνισε ότι συμμετέχει ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αλ. Τσίπρας

Την οδύνη όλων για τον θάνατο του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος. Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» αναφέρει.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τη θλίψη του για τον θάνατο του 34χρονου Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5, εννέα μίλια ΒΑ της Σκύρου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Φ. Γεννηματά

Τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον σμηναγό της πολεμικής μας αεροπορίας που έπεσε πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του», σημειώνει η κ. Γεννηματά.

Το ΚΚΕ

Τα θέρμα του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους, εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρεται πως «οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ».

«Από την πρώτη στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Συλλυπητήριο τηλεφώνημα Γιλντιρίμ σε Αλ. Τσίπρα

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ δέχθηκε πριν λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του κ. Γιλντιρίμ, που θέλησε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θάνατο του Έλληνα αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον.

Στη συνομιλία τους, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο.

Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.

Φ. Κουβέλης: Η αναχαίτιση δεν έγινε, τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν ήδη φύγει

Την οδύνη του για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι τα ελληνικά μαχητικά είχαν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν δύο τουρκικά αεροσκάφη, ωστόσο η αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά μαχητικά προς τη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στο πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δύο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία».

«Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και εννέα μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο», συνέχισε ο κ. Κουβέλης.

«Θρηνούμε την απώλεια του γενναίου και εκλεκτού τέκνου της χώρας μας. Του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Ανήκει στο Πάνθεον των Ηρώων», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του σμηναγού και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

«Η απώλεια είναι οδυνηρή. Ήταν ένας αφοσιωμένος αξιωματικής της Αεροπορίας. Λάτρευε τη δουλειά του. Είχε υψηλό το φρόνημα και υπηρετούσε το καθήκον με αυταπάρνηση. Η οδύνη είναι τεράστια για όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment