PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα


Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους δεκάδες νεκρούς.

Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Τι σηματοδοτεί το εθνικό πένθος και πότε κηρύσσεται

Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό.

Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Τι ισχύει με την κήρυξη εθνικού πένθους

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Πότε κηρύχθηκε ξανά εθνικό πένθος στην Ελλάδα

Πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.
-Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
-Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.
-Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
-Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα.
-Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
-Έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης στo σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη

Εν τω μεταξύ σε συνεχή επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο και τους αρμόδιους υπουργούς βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα πρώτα λεπτά της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έθεσε σε συνεργό όλο το μηχανισμό, προκειμένου να υπάρξει άμεσος συντονισμός.

Ο πρωθυπουργός ήταν όλο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σε λίγη ώρα στην περιοχή της τραγωδίας. Στην περιοχή θα μεταβεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στα Τέμπη μεταβαίνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Νωρίτερα την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

36 οι νεκροί – Έρευνα για τα αίτια

Στους 36 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να σημειώθει ότι εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός θα ανέβει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, οι επτά είναι απανθρακωμένοι.

Όπως έκανε γνωστό η Πυροσβεστική, νοσηλεύονται επίσης 66 τραυματίες, οι 60 εκ των οποίων σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι έξι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες εντοπισμού εγκλωβισμένων. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία της εταιρείας Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό. Στην εμπορική αμαξοστοιχία βρίσκονταν δύο άτομα προσωπικό.

Οι περισσότεροι τραυματίες βρίσκονται στη Λάρισα, όπως γνωστοποίησε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Εκεί έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, παρουσία αξιωματικών και ειδικών ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Το κλίμα είναι πολύ βαρύ» λέει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από το σημείο, Ελπίδα Κουτσογιάννη προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά αφού στην αμαξοστοιχία επέβαιναν κυρίως φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, «μας το επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Ρουμπίνη Λεονταρη».

Η ιατροδικαστική υπηρεσία βρίσκεται στη Λάρισα, γι’ αυτό και οι σοροί μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Παράλληλα, ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, την οποία ανέλαβε το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα επικεντρώνεται στο εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, κατά τη βάρδια του οποίου έλαβε χώρα η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων, προσήχθη αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, που βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο του δυστυχήματος. Όμως καθώς ανέλαβε την έρευνα το Τμήμα της Τροχαίας Λάρισας, στη συνέχεια οδηγήθηκε εκεί ο σταθμάρχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές, καταθέτει προανακριτικά επίσης ο κλειδούχος και εκπρόσωπος της Hellenic Train. Με βάση τα αποτελέσματα της προανάκρισης, θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος θα αποφασίσει για την περαιτέρω μεταχείρισή τους.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι κύριες ευθύνες επιρρίπτονται στον σταθμάρχη, ενώ ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την Αστυνομία θα πρέπει να αξιολογούνται από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία της προανάκρισης των ερευνών για στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ανακριτική ενέργεια.

Στην έρευνα των αρμόδιων αναφέρθηκε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει «προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται για πολλή ώρα στην ίδια γραμμή δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση». Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, η αναζήτηση και ο εντοπισμός των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Επίθεση με μαχαίρι σε γυναίκα στην Ερμού

Peristeri News

Ο γιος του Γιώργου Παπανδρέου διορίστηκε επικεφαλής στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Νίκαια: Σκότωσε στη μέση του δρόμου τον γαμπρό του με καραμπίνα

Peristeri News

Leave a Comment