PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τρία ιστορικά κτίρια στο Περιστέρι που χρήζουν αξιοποίησης


Εκατοντάδες είναι τα κτίρια στο Περιστέρι που έχουν εγκαταλειφθεί και χρήζουν άμεσης αξιοποίησης με το PeristeriNews.gr να παρουσιάζει τρία από αυτά.

Πρόσφατα ένα ιστορικό κτίριο της πόλης που αποτέλεσε την έδρα της εταιρείας «Μέλι Αττικής» για αρκετά χρόνια, κατεδαφίστηκε και στη θέση αναμένεται να ανεγερθεί super market.

Ήταν και αυτό ένα από τα παλιά και ιστορικά κτίρια της πόλης που με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείπονται και οδεύουν προς την οριστική καταστροφή τους.

Τέτοιες περιπτώσεις κτιρίων και οικημάτων μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης και ειδικά στο κέντρο της με αυτά που ξεχωρίζουν να είναι τα παλιά δημοτικά καταστήματα απέναντι από την Ευαγγελίστρια αλλά και τις προσφυγικές κατοικίες. Η αλήθεια είναι ότι τα παλιά κτίρια στο Περιστέρι τείνουν να ανανεωθούν ή να καταστραφούν οριστικά.

Εμείς όμως θα αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο σε τρία κτίρια που αφορούν τόσο το Δήμο Περιστερίου όσο και το επιχειρηματικό κομμάτι της πόλης.

ΒΙΑΜΑΞ Περιστέρι

Ένα κτίριο που για πολλά χρόνια παρέμεινε στην απαξίωση αν και πιο παλιά υπήρξε σημείο ανάπτυξης όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για την Ελλάδα.

Για πολλά χρόνια η ΒΙΑΜΑΞ στη Λεωφόρο Αθηνών υπήρξε ίσως η πιο επιτυχημένη βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων στη χώρα μας. Χιλιάδες Έλληνες «έφαγαν ψωμί» από τη βιομηχανία που μεσουρανούσε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Η ΒΙΑΜΑΞ ιδρύθηκε το 1956, αρχικά ως κατασκευαστής αμαξωμάτων λεωφορείων και, από το 1960, ολοκληρωμένων λεωφορείων και πούλμαν, όπως των R495, R514, F530 και F580. Η εταιρία παρήγαγε συνολικά χιλιάδες οχήματα με σημαντικές εξαγωγές, ιδίως στην Ασία και την Αφρική.

Η BIAMAΞ σταμάτησε την παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του ’80, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού από την αθρόα εισαγωγή μεταχειρισμένων λεωφορείων.

Γιατί όμως από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα δεν αξιοποιήθηκε από κανέναν ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο που βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Αθήνας;

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει απάντηση στα επόμενα χρόνια.

Στην εποχή που διανύουμε και με την αναζήτηση ξένων επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας οι προτάσεις είναι πολλές. Αναμφισβήτητα μια επένδυση στο χώρο της ΒΙΑΜΑΞ θα ωφελούσε σε πολλά σημεία, αρχής γενομένης από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια γειτονιά (Περιστέρι) που οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ.

Επιπροσθέτως η εικόνα στο εν λόγω σημείο θα άλλαζε δραματικά προς το καλύτερο σε ένα κεντρικό σημείο της Λεωφόρου Αθηνών.

Πολύ-ιατρείο Περιστέρι

Ένας χώρος που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης είναι αυτό του Πολύ-ιατρείου στην οδό Φλέμινγκ απέναντι από την 1η παιδική χαρά.

Πρόκειται για το κτίριο-σταθμό στον εμβολιασμό όλων των παλιών Περιστεριωτών όπως επίσης και ένα χώρο εξετάσεων που είχε επισκεφτεί μεγάλο μέρος των πολιτών.

Το Πολύ-ιατρείο έβαλε λουκέτο λίγο μετά το 2000 ενώ προς το τέλος της λειτουργίας του υπήρξε υποκατάστημα του νοσοκομείου «Αγία Όλγα».

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα το κτίριο που βρίσκεται σε περίοπτη θέση της πόλης παραμένει εγκαταλελειμμένο και άχρηστο.

Γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Περιστερίου έχει ψάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχοντας έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει κάτι.

Είτε αποφασιστεί η λειτουργία του ως υγειονομικό κέντρο είτε αποφασισθεί η υλοποίηση κάποιας άλλης ιδέας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Πολύ-ιατρείο χρήζει άμεσης προσοχής από τους υπευθύνους.

ΙΑ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Τέλος στην οδό Αριστοτέλους βρίσκεται ένα ακόμα πολύ ιστορικό και εγκαταλελειμμένο  κτίριο.

Αυτό είναι το σπουδαίο ΙΑ’ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ στο Περιστέρι.

Πρόκειται για το σχολείο της Παράγκας, που μεταφέρθηκε στην οδό Αριστοτέλους το 1961, μετά την φωτιά και την καταστροφή της.

Το 1974 το ΙΑ΄  και το ΚΓ΄ Γυμνάσιο Αθηνών που ιδρύθηκε περίπου το 1970 συστεγάζονταν σε βάρδιες πρωΐ-απόγευμα, μεταφέρονται στο νέο κτηριακό συγκρότημα του Αγίου Αντωνίου.

Νέος ένοικος της Αριστοτέλους γίνεται από το 1974 το 2ο Γυμνάσιο Θηλέων Περιστερίου έως το 1986 όταν μεταφέρεται στο νέο κτήριο της οδού Χαλκίδος και Ηρακλέους αφού έχει όμως ήδη μετατραπεί στο 2ο Μικτό Λύκειο.

Το 1986 ιδρύεται στο σημείο το 16ο Γυμνάσιο Περιστεριού, με τη σημερινή του ονομασία, όπου φιλοξενήθηκε για 17 χρόνια.

Το νέο ϊδρυθέν 16ο Γυμνάσιο Περιστερίου θα παραμείνει στην Αριστοτέλους από το 1986 μέχρι τα Χριστούγεννα του 2003.

Τότε εγκαταλείπει το δρόμο και εγκαθίσταται σε καινούργιο κτίριο στην οδό Αρχιμήδους.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τότε το κτίριο παραμένει άδειο και παρατημένο στην τύχη του με τις προτάσεις που έχουν γίνει για την αξιοποίησή του να μην έχουν ακόμα προχωρήσει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες

Peristeri News

Πληρωμή Τελών Κυκλοφορίας με το μήνα – Πως υπολογίζονται

Peristeri News

Χαμός με τους εκδρομείς του Πάσχα – Μεγάλη κίνηση σε λιμάνια και δρόμους

Peristeri News

Leave a Comment