PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τραμπ: Οι ΗΠΑ χρειάζονται ισχυρά σύνορα


Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χρειάζονται «ισχυρά σύνορα» τώρα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη λεπτομερέστατης εξέτασης των αιτημάτων για είσοδο στην επικράτεια της χώρας.

«Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο – ένα τρομερό χάος», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημείωσε επίσης ότι «πολλοί Χριστιανοί έχουν εκτελεστεί στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή τη φρίκη να συνεχιστεί».

Οι αναφορές του κ. Τραμπ έρχονται λίγες ώρες μετά από την έκδοση κατεπείγουσας εντολής από δικαστή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η απέλαση δεκάδων ταξιδιωτών και προσφύγων από μουσουλμανικές χώρες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε αμερικανικά αεροδρόμια. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις» αλλά ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Υπεραμύνεται του διατάγματος Τραμπ ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του κ. Τραμπ και ανέφερε ότι μόνο 24 ταξιδιώτες παραμένουν υπό κράτηση.

«Δεν προκλήθηκε χάος», δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους στο δίκτυο NBC και πρόσθεσε πως 325.000 ταξιδιώτες εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο και 109 από συνελήφθησαν.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φύγει. Έχουμε άλλους 24 περίπου που παραμένουν και θα έλεγα ότι αφού δεν είναι απαίσιοι άνθρωποι θα προχωρήσουν πριν από το υπόλοιπο μισό της σημερινής ημέρας», είπε.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Με το διάταγμα που υπέγραψε ο κ. Τραμπ την Παρασκευή διακόπεται η εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύεται για 90 ημέρες η είσοδος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα.

Ο κ. Τραμπ υποστηρίζει ότι στόχος είναι ο αποκλεισμός «ισλαμιστών τρομοκρατών» και ότι προτεραιότητα εισδοχής θα δοθεί στους χριστιανούς.

ΜακΚόνελ: Να είμαστε προσεκτικοί

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να “είναι προσεκτικές” καθώς θα εφαρμόζουν το νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τη μετανάστευση από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Ο ΜακΚόνελ δήλωσε στην εκπομπή του ABC “This Week” πως το πρόγραμμα είναι καλή ιδέα προκειμένου να γίνει πιο αυστηρή η εξέταση των μεταναστών, αλλά “νομίζω επίσης πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μερικές από τις καλύτερες πηγές μας στον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μουσουλμάνοι, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στο εξωτερικό

Επίσημη διαμαρτυρία του Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Τεχεράνη προκειμένου να του υποβάλει διαμαρτυρία για την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος πολιτών από το Ιράν και άλλες έξι μουσουλμανικές χώρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το γραπτό σημείωμα που επιδόθηκε στον πρεσβευτή, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, αναφέρει πως το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ “βασίστηκε σε λανθασμένα και μεροληπτικά προσχήματα που είναι αντίθετα με τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

«Δώρο στους εξτρεμιστές» το διάταγμα Τραμπ

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά στις οποίες και το Ιράν, είναι ένα «μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι «αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι το ρήγμα που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς», κι ενώ «η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό, κυρίως στη Μέση Ανατολή».

«Ευπρόσδεκτοι οι Αμερικανοί κάτοχοι ιρανικής βίζας»

Οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν ήδη ιρανικές βίζες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, ανέφερε ο Ζαρίφ σε νέο μήνυμά του στο Twitter, σημειώνοντας ότι «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η απόφασή μας δεν έχει αναδρομική ισχύ».

Σε εφαρμογή το διάταγμα Τραμπ στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές εταιρίες που λειτουργούν στο αεροδρόμιο του Καΐρου κλήθηκαν επίσημα σήμερα να μην επιτρέπουν στους κατόχους αμερικανικής μεταναστευτικής βίζας από επτά μουσουλμανικές χώρες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα που θα πετάξουν για τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Χόσαμ Χουσέιν, αξιωματούχος της EgyptAir.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κάτοχοι πράσινης κάρτας από το Σουδάν, την Υεμένη, το Ιράν, το Ιράν, τη Συρία, τη Σομαλία και τη Λιβύη θα μπορούν να επιβιβάζονται στις πτήσεις για τις ΗΠΑ, όπως και οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δεν επετράπη η επιβίβαση πέντε πολιτών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Επιπρόσθετοι έλεγχοι για τους κατόχους πράσινης κάρτας 

Σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

Απαγόρευση εισόδου και για πληρώματα αεροσκαφών

Σε ενημέρωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, επισημαίνεται ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή αιφνιδίασε τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment