PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Υποχωρεί η λίρα υπό το βάρος των πιθανών κυρώσεων


Απώλειες έως 0,8% κατέγραψε σήμερα Δευτέρα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς οι πιθανές κυρώσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας, την ώρα που οι χρηματαγορές αναμένουν ευρέως νέα αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. θα συζητήσει αυτήν την εβδομάδα τις «συνέπειες» για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού έφθασε έως το 7,87, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής στο 7,8370, ενώ περί τις 11:10 π.μ. ώρα Ελλάδος διαπραγματεύεται πέριξ του 7,85, υποχωρώντας 0,54%.

Η λίρα έχει χάσει 24% φέτος από τις ανησυχίες για τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Ωστόσο, έχει ανακάμψει από το χαμηλό ρεκόρ των 8,58 πριν από ένα μήνα μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών και του κεντρικού τραπεζίτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν την ερχόμενη Πέμπτη την επιβολή κυρώσεων.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να είναι πιο σκληρός με την Τουρκία σε σχέση με τον προκάτοχό του, ο οποίος είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε αφού οι Αμερικανοί βουλευτές συμπεριέλαβαν τουρκικές κυρώσεις στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες. που φέρνει την Ουάσινγκτον ένα βήμα πιο κοντά στην τιμωρία του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment