PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Σε δεύτερο γύρο οι εκλογές με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου


Νικητή αλλά όχι πρόεδρο ανέδειξε η πρώτη κάλπη τον Ταγίπ Ερντογάν που θα χρειαστεί και δεύτερο γύρο εκλογών.

Μετά από μια εκλογική βραδιά θρίλερ το αποτέλεσμα όπως διαμορφώθηκε αργά το βράδυ έδωσε μεν την πρωτιά – κόντρα στις προβλέψεις, στον Ταγίπ Ερντογάν, με ποσοστό όμως που δεν του εξασφάλισε την επανεκλογή του στην προεδρία.

Κατόπιν αυτών οι δύο αντίπαλοι θα κληθούν να λύσουν τις εκλογικές τους διαφορές σε μια νέα αναμέτρηση στις 28 Μαίου.

Σε ποσοστό ενσωμάτωσης, 99,96%, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,3% έναντι ποσοστού 45,0% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με διαφορά που κυμαίνεται σχεδόν στις πέντε μονάδες, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στο επιτελείο του Τούρκου Προέδρου.

Το μόνο σίγουρο της κάλπης είναι το άκρως πολωμένο κλίμα που υπήρξε και το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Κυριακής απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ψυχραιμία.

Άλλωστε από τις πρώτες ώρες μετάδοσης των αποτελεσμάτων η αντιπολίτευση έσπευσε να αμφισβητήσει τον τρόπο μετάδοσης κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε δηλώσεις του βιάστηκε να προδικάσει τη νίκη για τον Κιλιτσντάρογλου.

Το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο μονομάχων αποτυπώθηκε και μέσω Twitter με τον τούρκο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι «το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού», ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment