• Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Τουρκία: Προς υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία με Ρωσία

Peristeri News
Δεκ13/ 2019

Παρά το πρόσφατο ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, η Τουρκία εμμένει στη στάση της και αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για κοινή παραγωγή πυραύλων και απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη των δικών της αμυντικών συστημάτων. Τα σχέδια της Άγκυρας αναμένεται να κλιμακώσουν την ένταση που ήδη υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και των εταίρων στο ΝΑΤΟ.

«Θα υπογράψουμε συμφωνία, αφότου καταλήξουμε στις τελικές λεπτομέρειες για από κοινού παραγωγή ή παραγωγή ορισμένων ανταλλακτικών στην Τουρκία και ανταλλαγής τεχνολογίας», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής του Τουρκικού Οργανισμού Αμυντικού Εξοπλισμού(SSB).

Oι συνομιλίες έρχονται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την αγορά δεύτερου συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, συνομιλίες που έχουν φθάσει σε «αρκετά ώριμο» στάδιο, επισήμανε ο κ. Ντεμίρ σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπογραφεί η συμφωνία.

Οι δηλώσεις Ντεμίρ δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν πτοείται από την προοπτική αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400, επιμένοντας ότι μπορεί να αγοράσει στρατιωτικά συστήματα από τη Ρωσία, εκπληρώνοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ.

Προ ημερών, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Ετικέτες: ,