PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τουρκία: Διώξεις σε δημοσιογράφους στις σεισμόπληκτες περιοχές


Αντιμέτωποι με διώξεις και απειλές βρίσκονται Τούρκοι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να κάνουν ρεπορτάζ και να μεταφέρουν εικόνες από τις σεισμόπληκτες περιοχές, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου.

«Μας παρενοχλούν συνεχώς, μας παρακολουθούν», λέει ο δημοσιογράφος Μουράτ Γιλντίζ, μιλώντας στο δίκτυο «The Media Line». «Έρχονται και ελέγχουν τις σημειώσεις μας… θέλουν να ελέγξουν τις φωτογραφίες που τραβάμε», προσθέτει.

Ο Γιλντίζ λέει ότι οι πιέσεις και οι απειλές προέρχονται όχι μόνο από τις αρχές, αλλά και από ομάδες εκτός της κυβέρνησης. Αναφέρει μάλιστα ότι κυνηγήθηκε από μια πολιτοφυλακή ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει πρόσφατα σκαμμένους τάφους.

Ο Γκιουρκάν Εζτουράν, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, δήλωσε ότι υπήρξαν βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τον σεισμό. Τουλάχιστον 19 δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες, μόνο στις 11 Φεβρουαρίου», τονίζει. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, πίσω από τις επιθέσεις είναι «η αστυνομία, η χωροφυλακή και κάποιοι που φαίνονται να είναι πολίτες.

Αν και οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν πιέσεις και διώξεις εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση δεν διστάζει να περιορίζει την πρόσβαση των ανθρώπων του Τύπου στις σεισμόπληκτες περιοχές, την ίδια ώρα που η Άγκυρα απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Μορ Αλί Κοτσέρ κατηγορήθηκε επίσης για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με βίντεο που μοιράστηκε από την περιοχή του σεισμού και αντιμετωπίζει τρία χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Ο Ερόλ Οντερόγλου, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου συνεχίζονται, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον ήδη αυστηρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς η χώρα πρόκειται να προετοιμαστεί για εθνικές εκλογές την άνοιξη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να αναβληθούν.

Ο ίδιος ο Οντερόγλου πρόκειται να δικαστεί τον Απρίλιο για κατηγορίες που περιλαμβάνουν την προώθηση «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Mir Ali Koçer κατηγορήθηκε επίσης για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με βίντεο που μοιράστηκε σχετικά με την περιοχή του σεισμού και αντιμετωπίζει τρία χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Λίγες ημέρες μετά τον σεισμό, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter έγινε προσωρινά απρόσιτη στην Τουρκία, προκαλώντας επικρίσεις από πολλούς που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μάθουν πληροφορίες για τους σεισμόπληκτους. Η κυβέρνηση πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Twitter και είπε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για συνεργασία στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment