Viber
PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε την τροποποίηση του εκλογικού νόμου

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Peristerinews.gr on Google ↗

Κρίνοντας ότι η σημερινή μέθοδος καταμέτρησης των ψήφων είναι αντισυνταγματική.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε την Τετάρτη την τροποποίηση του εκλογικού νόμου της χώρας πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2013, κρίνοντας ότι η σημερινή μέθοδος καταμέτρησης των ψήφων είναι αντισυνταγματική.

Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αφού μόλις πέρυσι ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε τροποποιήσει τον συγκεκριμένο νόμο. Τότε, η κυβέρνηση αγνόησε τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η αντιπολίτευση τονίζοντας ότι στις περιπτώσεις πολύ μικρής διαφοράς σε ψήφους, ένα κόμμα θα μπορούσε να αποσπάσει την πλειοψηφία στο 620μελές κοινοβούλιο βασιζόμενο σε ασήμαντες λεπτομέρειες.

Το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας βοήθησε τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου να κερδίσουν το μπόνους των 24 επιπρόσθετων εδρών στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε σήμερα ότι, μολονότι είναι επιτρεπτό να υπάρχουν έδρες-μπόνους, δεν θα πρέπει ο αριθμός τους να ξεπερνά τις 15.

Ο δικαστής Αντρέας Φόσκουλε απέρριψε το αίτημα να δοθεί παράταση ζωής στον υπάρχοντα νόμο ώστε να εφαρμοστεί και στις επόμενες εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

Η απόφαση θεωρείται νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους αλλά και τους 3.000 πολίτες που είχαν προσφύγει ατομικά. Το δικαστήριο επέκρινε επίσης τον κανονισμό που ορίζει ότι και τα 16 κρατίδια θα πρέπει να εκπροσωπούνται ισότιμα, γιατί δημιουργείται έτσι ένα παράδοξο προς όφελος των ηττημένων κομμάτων.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ιορδανία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε εκκλησία του χωριού Χαμούντ

Peristerinews.gr Newsroom

Έρευνα-«βόμβα» της ΕΕ για τη Booking.com

Peristerinews.gr Newsroom

Ισπανία: Ισχυρές βροχές και πλημμύρες σε πολλές περιοχές

Peristerinews.gr Newsroom

Leave a Comment