PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης


Έντονες επικρίσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, αλλά και για τα τα πολυάριθμα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος προφυλακισμένων προσώπων διατυπώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αντιπροσωπεία της CPT, που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 για να αποτιμήσει εάν οι συστάσεις που είχε κάνει σε προηγούμενες εκθέσεις της το 2011 και το 2013, εφαρμόστηκαν, διαπίστωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. «Η κατάσταση στις φυλακές έχει γίνει κρίσιμη και είναι απαραίτητη η λήψη επειγόντων μέτρων» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σ’ αυτές και η χρόνια έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί της CPT.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία διαπιστώνει επίσης την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Η CPT επικρίνει παράλληλα με έντονο τρόπο την ελληνική αστυνομία. Καλεί τις αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία» και εισηγείται να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.

Ως ένα σοβαρό πρόβλημα καταγράφεται στην έκθεση και η μεταχείριση των αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στην Ελλάδα. Στην έκθεσή της Επιτροπής καταγγέλλεται ότι αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στιγμές τρόμου για 16χρονη στο Χαϊδάρι

Peristeri News

Φορτηγό παρέσυρε γυναίκα στη λεωφόρο Θηβών

Peristeri News

Έκτακτο δελτίο καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Peristeri News

Leave a Comment