PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το σχέδιο Αθηνά στη Βουλή και οι φοιτητές στους


Για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται το μεσημέρι της Τετάρτης το σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται το μεσημέρι της Τετάρτης το σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Παράλληλα φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για σήμερα στις 13:30 στα Προπύλαια.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στην Κρήτη.

Σύμφωνα πάντως με την τελική πρόταση του σχεδίου, όπως σας ενημέρωσε σε προηγούμενη ανάρτηση το Star.gr, τα Ιδρύματα από 40 (24 στα Πανεπιστήμια και 16 στα ΤΕΙ) θα μειωθούν στα 34 (21 στα Πανεπιστήμια και 13 στα ΤΕΙ).

Σήμερα τα τμήματα είναι 534 εκ των οποίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2012 – 2013 είχαν συμπεριληφθεί τα 481. Μετά την αναδιάταξη του σχεδίου «Αθηνά», τα τμήματα είναι 384, εκ των οποίων 134 στα ΤΕΙ και 250 στα ΑΕΙ. Δηλαδή καταργούνται συνολικά 150 τμήματα (ή 97 από το Μηχανογραφικό του 2012-13).

Σημειώνεται ότι 28 τμήματα εκ των 534 (εκτός των 384) έχουν μεταβατική λειτουργία έως την ολοκλήρωση του Ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, για την αποφοίτηση των εισακτέων 2012-2013 και προηγούμενων ετών.

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών που θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη πόλη .

Οι σχολές είναι σήμερα 85. Με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα είναι 47 στα ΤΕΙ και 100 στα Πανεπιστήμια.

Βάσει της τελικής πρότασης, ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να μειωθεί κατά 4 τις εκατό αφού τα τμήματα που θα συγχωνευτούν θα μετατραπούν σε κατευθύνσεις του νέου τμήματος και άρα δεν θα δεχτουν εισακτέους.

Το υπουργείο Παιδείας όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών.

Αρβανιτόπουλος: «Δεν θα χαθούν επαγγελματικά δικαιώματα απ’ τις συγχωνεύσεις»

«Δεν θα χαθούν επαγγελματικά δικαιώματα με τον τρόπο που έγιναν οι συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Παιδείας, Κων/νος Αρβανιτόπουλος.

Αναφερόμενος στις βάσεις είπε πως θα ανεβούν τονίζοντας πως τα τμήματα γίνονται πιο ανταγωνιστικά πλέον ενώ τόνισε πως υπάρχει μείωση της ζήτησης για εισαγωγή σε παιδαγωγικά τμήματα ή τμήματα ξένων γλωσσών καθώς το δημόσιο -που ήταν ο βασικός αποδέκτης αυτών των πτυχιούχων- δεν υπάρχει πια.

Ερωτηθείς ο κ. Αρβανιτόπουλος για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είπε πως το υπουργείο Παιδείας μελετά τον επανασχεδιασμό όλης της διαδικασίας τοποθέτησης εκπαιδευτικών στα σχολεία καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- “δεν μπορούμε να έχουμε 156 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, να βρισκόμαστε με υπεράριθμους για πχ στη Λάρισα και με ελλείψεις στη Θράκη”.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Τέλος δήλωσε πως μέριμνα του υπουργείου Παιδείας και του ίδιου προσωπικά είναι να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και η δημόσια εκπαίδευση εν γένει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκτακτο δελτίο καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Peristeri News

Ο δράστης ήρθε στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν μαχαιρώσει την 22χρονη στην Ερμού

Peristeri News

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment