PeristeriNews.gr
Πολιτική

To πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας


To πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τα κυριότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι: Επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες με ηλεκτρονική κάρτα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Για τους 3 μήνες ανέρχεται στα 40 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ στα νησιά. Έκτακτη ενίσχυση σε 3,2 εκατ. πολίτες. Στα 72 ευρώ η μέση επιδότηση ρεύματος για τον Απρίλιο, στα 87 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου.

«Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων που εστιάζοντας στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως είπε, «αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου», παρέμβαση ύψους 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας». Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

Συγκεκριμένα:

* Χορηγείται 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με πάνω από 1 εκατ. παιδιά.
* Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
* Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.
* ενίσχυση 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ
* Χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 254.000 δικαιοχύος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 324 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πρόσθεσε «επιδοτούμε την κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης». Συγκεκριμένα ανακοίνωσε απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο.

Ειδικά για τους πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ενισχύεται στα 27 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) για τον Απρίλιο ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Επίσης δίνεται τον μήνα Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος, φυσικού αερίου

Την αισθητή αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, θα δοθεί επιδότηση για όλες τις παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η μέση μηνιαία επιδότηση αυξάνεται από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για αύξηση 80%. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση επιδότηση θα ανέλθει στα 87 ευρώ για τον Απρίλιο. Το συνολικό ποσό επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο είναι 218 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται πως όσοι πέρυσι δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις αριθμό παροχής ρεύματος, μπορούν να τον δηλώσουν στην εφετινή δήλωση. Η επιδότηση θα τους χορηγηθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Αγροτικά, επαγγελματικά τιμολόγια

Η επιδότηση διπλασιάζεται στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δοθεί στα αρτοποιία.

Συνολικά για τον Απρίλιο η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 313 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 137% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

Για τον μήνα Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις τιμές του Φυσικού Αερίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Μάρτιο και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

«Η εκτίναξη των τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια από τις ΑΠΕ. Αυτό επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους» υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας.

Με τα μέτρα του Μαρτίου και του Απριλίου, η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες

Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος αρχικά στα μέτρα που ήδη υλοποιούνται, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι στα σημερινά μέτρα εκτός από τη συνέχιση της στήριξης αναφορικά με το ρεύμα, υπάρχουν οι εξήγς παρεμβάσεις για τους αγρότες:

1. Η κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μέσα στους δικαιούχους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

2. Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.

Όπως επίσης είπε, αναμένεται το επόμενο διάστημα από την ΕΕ την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης, η οποία θα δώσει ίσως τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και νέες παρεμβάσεις. Αυτή η ανακοίνωση θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες, και τότε «θα δούμε αν υπάρχει και άλλη δυνατότητα στήριξης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Κατατέθηκε εχθές το νομοσχέδιο για την μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ και τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κάτωθι μέτρα έχουν ληφθεί για τον πρωτογενή τομέα και τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων, με συνολικό κόστος 200 εκατ. ευρώ για το 2022:

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment