PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το Ισραήλ διώχνει 40.000 πρόσφυγες ως τέλος Μαρτίου


Η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε προθεσμία στους 40.000 αφρικανούς πρόσφυγες, που δεν είναι Εβραίοι, να εγκαταλείψουν μέχρι τέλος Μαρτίου τη χώρα, ειδάλλως θα φυλακιστούν.

Οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται από την Ερυθραία, μια χώρα που έχει το πιο στυγνό στρατιωτικό καθεστώς στον κόσμο.

Γι αυτό ακριβώς το λόγο στις περισσότερες χώρες οι αιτήσεις αυτών των ανθρώπων για άσυλο γίνονται δεκτές. Όχι όμως στο Ισραήλ.

Η περίπτωση του 27χρονου Χαμπέν από την Ερυθραία είναι χαρακτηριστική. Πριν από 6 χρόνια δραπέτευσε από τη χώρα του. Στο Σουδάν τον απήγαγαν σωματέμποροι και τον πούλησαν σε Βεδουίνους στη χερσόνησο του Σινά.

Επί 3 μήνες υπέστη τα χειρότερα βασανιστήρια, μέχρις ότου η οικογένειά του στην Ερυθραία πλήρωσε λύτρα ύψους 30.000 δολαρίων. Οι βασανιστές του τον ελευθέρωσαν και τον οδήγησαν στα σύνορα με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης ο Χαμπέν κι άλλοι 40.000 πρόσφυγες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τέλος Μαρτίου. Όποιος το κάνει οικειοθελώς θα πάρει 2.800 ευρώ και ένα δωρεάν εισιτήριο αεροπλάνου. Όποιος αρνηθεί, φυλακίζεται.

«Κάθε χώρα οφείλει να προστατεύσει τα σύνορά του» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Οι παρείσακτοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας και να φύγουν οικειοθελώς, ανθρώπινα, νόμιμα και με σεβασμό, ειδάλλως θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Για τον Νετανιάχου οι άνθρωποι από την Ερυθραία και το Σουδάν είναι παρείσακτοι, έρχονται στη χώρα του για οικονομικούς λόγους και δεν είναι πρόσφυγες.

Ωστόσο και η εθνικιστική ισραηλινή κυβέρνηση δεν πολυθέλει να στέλνει πρόσφυγες πίσω στις συγκεκριμένες χώρες λόγω των άθλιων συνθηκών εκεί και έχει άλλο σχέδιο. Ζητά από αφρικανικές χώρες να τους δεχθούν. Ποιες είναι αυτές, είναι άγνωστο, δημοσιεύματα του τύπου κάνουν λόγο για τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Με το βλέμμα στους ψηφοφόρους

Λέγεται μάλιστα ότι το Ισραήλ προσφέρει 5000 δολάρια ανά κεφάλι.

Εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξοργισμένοι.

«Θα είναι απαράδεκτο εάν ισχύει η πληροφορία», λέει η Ζαγκλ Ταμάρ Νιούμαν, από την οργάνωση Γραμμή Βοήθειας για πρόσφυγες και μετανάστες. «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στο Ισραήλ εδώ και 5 με δέκα χρόνια. Η χώρα δεν έχει πρόβλημα να τους δεχθεί και να τους προσφέρει στέγη. 60 εκ. πρόσφυγες υπάρχουν στον κόσμο».

Δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη.

Στις νότιες συνοικίες του Τελ Αβίβ που ζουν πολλοί πρόσφυγες από την Ερυθραία η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, το πρόσωπο της περιοχής έχει αλλάξει και πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι πόροι για τους πρόσφυγες θα πρέπει να διατεθούν σε Εβραίους πρόσφυγες από όλον τον κόσμο που βρίσκουν καταφύγιο στο Ισραήλ από πράξεις αντισημιτισμού.

«Καθήκον μας είναι να δώσουμε τις νότιες συνοικίες του Τελ Αβίβ και πάλι στους πολίτες του Ισραήλ», είπε πέρυσι ο πρωθυπουργός Νετανγιάχου.

Και τέτοιες δηλώσεις ακούγονται πολύ ευχάριστα από τους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν βομβαρδισμό σε νοσοκομείο και τον θάνατο 3 μελών τους

Peristeri News

Ιταλία: Καταδικάστηκαν πάνω από 200 κατηγορούμενοι μέλη της Ντράνγκετα

Peristeri News

Ισπανία: Τη νέα του κυβέρνηση ανακοινώνει ο Πέδρο Σάντσεθ

Peristeri News

Leave a Comment