PeristeriNews.gr
Υγεία

Το Instagram επιβλαβές στην ψυχική υγεία πολλών εφήβων


Το Facebook έχει διαπιστώσει επανειλημμένα ότι η εφαρμογή Instagram του είναι επιβλαβής για πολλούς εφήβους, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η WSJ επικαλέστηκε μελέτες στο Facebook τα τελευταία τρία χρόνια που εξέτασαν πώς το Instagram επηρεάζει τη βάση των νέων χρηστών του, με τα έφηβα κορίτσια να έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Μεταξύ των εφήβων που ανέφεραν αυτοκτονικές σκέψεις, το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών χρηστών εντόπισαν το ζήτημα στο Instagram.

«Το 32 % των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα», γράφουν οι ερευνητές. Το Facebook επίσης διαπίστωσε ότι το 14% των αγοριών στις ΗΠΑ είπε ότι το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα με τον εαυτό τους.

Ενώ το Facebook κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων δεν βλάπτεται αρνητικά από το Instagram, σύμφωνα με το περιοδικό, οι δυνατότητες που η εταιρεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισε ως τις πιο επιβλαβείς αποτελούν σημεία-κλειδιά της ίδιας της βάσης του.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η σελίδα Εξερεύνηση του Instagram, η οποία εξυπηρετεί χρήστες με επιμέλεια αναρτήσεων από ένα ευρύ φάσμα λογαριασμών, μπορεί να ωθήσει τους χρήστες σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές. Η εφαρμογή έχει επίσης μια κουλτούρα ανάρτησης μόνο των καλύτερων εικόνων και στιγμών και λειτουργεί ως εθιστικό προϊόν.

«Οι όψεις του Instagram μπορούν να δημιουργήσουν μια τέλεια καταιγίδα», ανέφερε η έρευνα, σύμφωνα με το περιοδικό.

Κορυφαία στελέχη έχουν αναθεωρήσει την έρευνα, σύμφωνα με το περιοδικό, και αναφέρθηκε σε μια παρουσίαση που έγινε πέρυσι στον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ωστόσο, το Facebook φέρεται να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το πρόβλημα. Το Facebook χτίζει επίσης μια έκδοση του Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Οι νέοι χρήστες είναι το κλειδί για την επιτυχία του Instagram. Πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και νεότεροι, σύμφωνα με το υλικό που παρακολούθησε το περιοδικό.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής του Instagram, Karina Newton, απάντησε στις αναφορές και είπε ότι η εταιρεία ερευνά τρόπους για να απομακρύνει τους χρήστες από το να μένουν σε συγκεκριμένους τύπους αναρτήσεων στο Instagram.

Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει βουλευτές

Η έκθεση του περιοδικού ενέτεινε τουλάχιστον τις ανησυχίες μιας βουλευτού σχετικά με την «Εξερεύνηση» του Facebook για μια παιδική έκδοση του Instagram. Η εκπρόσωπος Λόρι Τράχαν της Μασαχουσέτης, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ψυχική υγεία των παιδιών σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν βασική προτεραιότητα και προηγουμένως επέπληξε το Facebook για την εξέταση ενός τέτοιου προϊόντος.

Μετά την έκθεση του περιοδικού, κάλεσε το Facebook να «εγκαταλείψει αμέσως τα σχέδια για το Instagram for Kids» και να επικεντρωθεί στην προστασία των υπαρχόντων νέων χρηστών.

«Τα εσωτερικά έγγραφα του Facebook δείχνουν ότι η αποτυχία της εταιρείας να προστατεύσει τα παιδιά στο Instagram – ειδικά τα νεαρά κορίτσια – είναι απόλυτα παραμελημένη και συνεχίζεται εδώ και χρόνια», δήλωσε η Τράχαν.

«Το Facebook δεν έχει καμία επιχείρηση να αναπτύσσει πρόσθετες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που έχουν σχεδιαστεί ρητά για τα παιδιά μας, όταν δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν ότι θα διατηρήσουν το σπίτι τους σε τάξη».

Η εκπρόσωπος Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, η κορυφαία Δημοκρατική στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει επίσης κάνει την ψυχική υγεία των παιδιών στο διαδίκτυο ακρογωνιαίο λίθο της πλατφόρμας της. Σε δήλωσή της την Τρίτη, είπε ότι το Facebook «αρνήθηκε να συμμορφωθεί» με ένα αίτημα Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή τον Μάρτιο ζητώντας την εσωτερική του έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των προϊόντων του στην ψυχική υγεία των παιδιών.

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε διαφάνεια από το Facebook και άλλες εταιρείες Big Tech, ειδικά όσον αφορά τη βλάβη που έχουν τα προϊόντα τους στα παιδιά μας», τόνισε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κυκλοφόρησαν σχέδια συζητήσεων λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα απαιτούσε πλατφόρμες όπως το Facebook να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σχετικά με τον αντίκτυπο των εταιρειών τους στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Το Facebook «γνωρίζει ότι το Instagram είναι τοξικό για τους εφήβους, αλλά δεν τους ενδιαφέρει-είναι πολύ απασχολημένοι με το να αποκλείουν τους συντηρητικούς και να καταπνίγουν την ελευθερία του λόγου», δήλωσε στο Twitter ο γερουσιαστής Τζος Χόλι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δραματική αύξηση των αφροδίσιων

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment