PeristeriNews.gr
Διεθνή

Το ελληνικό διαβατήριο αγαπημένο των Αμερικανών


Πολλοί Αμερικανοί υποβάλλουν αιτήσεις για δεύτερη ακόμη και τρίτη υπηκοότητα, και σύμφωνα με την Henley & Partners, μια δικηγορική εταιρεία υψηλού προφίλ, ένα από τα δημοφιλέστερα διαβατήρια είναι το ελληνικό, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Κυρίως οι εύποροι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να έχουν εναλλακτικές σε περίπτωση που αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, υποστηρίζει το αμερικανικό δημοσίευμα προσθέτοντας: Οι κορυφαίοι προορισμοί για συμπληρωματικά διαβατήρια για τους Αμερικάνους είναι η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μια ισχυρή χώρα, να έχουν ένα ισχυρό διαβατήριο», δήλωσε ο Dominic Volek, επικεφαλής του ομίλου Henley & Partners ωστόσο πρόσθεσε:

«Αλλά αν είμαι πλούσιος, θα ήθελα να μην νιώθω αστάθεια και αβεβαιότητα. Δεν έχει νόημα να έχω μόνο μια χώρα ιθαγένειας και διαμονής όταν έχω τη δυνατότητα να διαφοροποιήσω πραγματικά και αυτή την πτυχή της ζωής μου», πρόσθεσε.

Δεύτερη υπηκοότητα απέκτησε πρόσφατα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογίας Peter Thiel, ο οποίος προτίμησε αυτή της Νέας Ζηλανδίας. Αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την δικηγορική εταιρεία Henley & Partners, το πρόγραμμα «Golden Visa» της Πορτογαλίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς παρέχει διαμονή και ιθαγένεια — με ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη — με αντάλλαγμα μια επένδυση 500.000 ευρώ σε ένα ταμείο ή ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο. Η Μάλτα προσφέρει Golden Visa έναντι μιας επένδυσης 300.000 ευρώ σε ακίνητα και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αμερικανούς.

«Με τη Μάλτα γίνεσαι Ευρωπαίος πολίτης, με πλήρη δικαιώματα εγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Volek. «Έτσι μπορείτε να ζήσετε στη Γερμανία, τα παιδιά σας να πάνε να σπουδάσουν στη Γαλλία και να έχετε το δικαίωμα να ζείτε, να εργάζεστε και να σπουδάζετε σε όλη την Ευρώπη».

Ακόμη, ένα δεύτερο διαβατήριο διευκολύνει τα ταξίδια για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν σε μέρη του κόσμου που είναι λιγότερο φιλικά προς τις ΗΠΑ.

«Για Αμερικανούς, Βρετανούς και Ισραηλινούς πολίτες που δεν είναι σίγουροι για την υποδοχή τους στο εξωτερικό, τα συμπληρωματικά διαβατήρια παρέχουν ευελιξία», σύμφωνα με μια έκθεση της Henley.

«Με την αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια, η κατοχή ιθαγένειας σε άλλη χώρα, ιδιαίτερα σε μια χώρα που θεωρείται πιο ουδέτερη ή πολιτικά ουδέτερη, παρέχει τώρα μια πολύτιμη εναλλακτική επιλογή».

Ένας άλλος λόγος είναι τα επαγγελματικά ταξίδια, τα οποία μπορεί να είναι πιο ασφαλή με διαβατήριο εκτός ΗΠΑ σε πολλές χώρες. Τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι «ομηρίας ή τρομοκρατίας σε χώρες υψηλού κινδύνου στις οποίες πρέπει να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς σκοπούς».

Ένα δεύτερο διαβατήριο μπορεί επίσης να βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές μεταφορές ή συμφωνίες εντός της νέας χώρας.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι πλούσιοι Αμερικανοί που θέλουν απλώς μια εφεδρική κατοικία όταν συνταξιοδοτηθούν ή μία νέα ζωή στη εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μετανάστευση εκατομμυριούχων αναμένεται να φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο το τρέχον έτος, καθώς οι πόλεμοι, οι κυβερνητικές καταστολές και η πολιτική αβεβαιότητα οδηγούν περισσότερους πλούσιους κατοίκους σε άλλες χώρες.

Εκτιμάται ότι 128.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν σε μια νέα χώρα φέτος, από 120.000 το 2023 και από 51.000 το 2013, σύμφωνα με τη Henley.

Οι ΗΠΑ πάντως παραμένουν κορυφαίος προορισμός για εκατομμυριούχους που φεύγουν από άλλες χώρες, με καθαρή εισροή 2.200 εκατομμυριούχων το 2023 και προβλεπόμενη εισροή 3.500 το 2024, σύμφωνα με τη Henley.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η συγκλονιστική ιστορία της χαμένης σκυλίτσας «Ράικα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Peristeri News

Για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με ιστιοφόρο

Peristeri News

Πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χιγκς – Είχε ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού»

Peristeri News

Leave a Comment