PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Το ΕΚΑΒ στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον Covid-19 (video)


Ένα video που αποδεικνύει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει το προσωπικό Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον «αόρατο εχθρό». Ανήκει και αυτό στους «σημερινούς ήρωες» που με αυταπάρνηση επιτελούν το καθήκον τους μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς τα κρούσματα μειώνονται. Η «επιπέδωση» της καμπύλης τους φαίνεται και από τα στοιχεία του Κέντρου, που δείχνουν ότι κατά 50% έχουν μειωθεί την τελευταία εβδομάδα οι διακομιδές ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέραμε καθημερινά 90 ύποπτα περιστατικά , εκ των οποίων τα 20-25 ήταν διαπιστωμένα. Αυτή την εβδομάδα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στο μισό, περίπου 40 ύποπτα περιστατικά μεταφέρονται την ημέρα και από αυτά, περίπου τα 10 είναι διαπιστωμένα περιστατικά κορωνοϊού» δηλώνει ο Γιάννης Βασιλείου, υπεύθυνος του κέντρου του ΕΚΑΒ, κάνοντας λόγο για «φάση ύφεσης όσον αφορά τα νούμερα που έχει η υπηρεσία». Σε αυτό, όπως λέει, έπαιξε σημαντικό ρόλο η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, η συμμόρφωση των πολιτών ως προς τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών και η καλή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 από την υπηρεσία γίνεται μέχρι στιγμής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναφέρει ο κ. Βασιλείου και προσθέτει ότι το ΕΚΑΒ άρχισε να προετοιμάζεται πριν εμφανιστεί κρούσμα στην Ευρώπη.

«Κάναμε ασκήσεις αντιμετώπισης και διακομιδής περιστατικών Covid-19.Υπήρχε σχεδιασμός της αντιμετώπισης της πανδημίας ανάλογα τις φάσεις μετάδοσης που θα είχε» καταλήγει.

Έγκαιρη προετοιμασία του ΕΚΑΒ

«Κινητοποιηθήκαμε έγκαιρα, από τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου. «Οργανωθήκαμε σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές μας διαδικασίες, τόσο σαν ΕΚΑΒ, όσο και σαν Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (από τον Οκτώβριο το παλιό ΕΚΕΠΥ έχει συνενωθεί με το ΕΚΑΒ). Με βάση αυτή τη συνένωση, προσπαθήσαμε να συντονιστούμε και να οργανώσουμε τόσο τον προνοσοκομειακό χώρο, δηλαδή τα ασθενοφόρα, τις κινητές μονάδες, τις αεροδιακομιδές, όσο και τον νοσοκομειακό χώρο, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών των ασθενών με Covid-19».

Ο κ. Παπαευσταθίου υπογραμμίζει ότι το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ασκήσεων ετοιμότητας τόσο προγραμματισμένες, όσο και έκτακτες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19, αλλά και σε νοσοκομεία που σε δεύτερο χρόνο θα χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Επίσης, οργανώθηκε ένα «άρτιο σύστημα» αεροδιακομιδών, με πλωτά, αλλά και μέσα της πολεμικής αεροπορίας, έτσι ώστε «να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της νησιωτικής χώρας», όπου περιστατικά Covid-19 θα έπρεπε να διακομιστούν σε νοσοκομεία αναφοράς.

«Φτάσαμε στο σημερινό σημείο κάτω από την καθοδήγηση του ενιαίου συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Τόσο τα ασθενοφόρα, όσο και οι υγειονομικοί σχηματισμοί να μπορούν να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον ιό ή τα ύποπτα περιστατικά να διακομίζονται με ασφάλεια στους υγειονομικούς σχηματισμούς, αλλά και η αλυσίδα διακομιδής ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας να μην διαταραχθεί» σημειώνει. «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν προκύψει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, κρατώντας την αλυσίδα πάρα πολύ σφιχτή, έτσι ώστε να αποφύγουμε περιστατικά περαιτέρω διάδοσης και στους υγειονομικού σχηματισμούς ακριβώς με το σύστημα επιτήρησης το οποίο έχουμε αναπτύξει» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αυστηρή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και η τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί από την διοίκηση του ΕΚΑΒ έχουν ως αποτέλεσμα μηδενικά κρούσματα προσβολής του προσωπικού.

Διακομιδή κρουσμάτων σε κάψουλα αρνητικής πίεσης

«Οι αεροδιακομιδές συνεχίζουν το έργο τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες. Από τη βάση των αεοδιακομιδών του ΕΚΑΒ, η οποία βρίσκεται μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας εξακολουθούμε να επιχειρούμε όπως πάντα. Η διαφορά βέβαια είναι ότι στα κρούσματα του κορωνοϊού, είτε τα επιβεβαιωμένα, είτε τα ύποπτα, εφαρμόζουμε πιο αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας, ώστε το πτητικό μέσο το οποίο ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία κι έχει και άλλες αποστολές να είναι έτοιμο με το που θα φτάσουμε να μπορεί να εκτελέσει και άλλη αποστολή» αναφέρει ο Δημήτρης Πύρρος, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ.

Όπως διευκρινίζει, αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται για τη διακομιδή κρουσμάτων κάψουλα αρνητικής πίεσης, ενώ και τα πληρώματα, οι διασώστες και οι γιατροί του ΕΚΑΒ είναι ντυμένοι με αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας, δηλαδή τη λευκή στολή, τη μάσκα υψηλής προστασίας και τα γυαλιά.

Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, ενεργοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις οι οποίες απειλούν τη δημόσια υγεία και αποστολή της είναι η διαχείριση σε προνοσοκομειακό και νοσοκομειακό επίπεδο όλων των περιστατικών, είτε ύποπτων είτε επιβεβαιωμένων που αφορούν τη νόσο Covid-19 τονίζει η επικεφαλής της Ομάδας, γιατρός Αναστασία Ζυγούρα.

Όπως εξηγεί, σε αυτή τη φάση διαχειρίζονται και συντονίζουν τη διακομιδή των ασθενών από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία αναφοράς και ταυτόχρονα καταγράφουν και στοιχεία σχετικά με αυτή τη διακομιδή. «Παρακολουθούμε με αυτόν τον τρόπο την κρίση και την εξέλιξη της, έτσι ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να επέμβουμε εάν χρειαστεί, να ανεβούμε επίπεδο στη διαχείρισή της.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Ν. Παπαευσταθίου μιλά και για «υπερκατάχρηση» κάποιες φορές των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από τους πολίτες. «Το έχουμε δει πλέον να αποδεικνύεται με νούμερα γιατί σε ό,τι αφορά τα περιστατικά του ΕΚΑΒ εκτός κορωνοϊού, σε ένα ποσοστό της τάξης του 50 έως και 60%, σε κάποια παραρτήματα και τομείς, έχουν μειωθεί, που σημαίνει ότι μιλάμε για υπερκατάχρηση των υπηρεσιών. Μιλάμε για σπατάλη πόρων και μέσων του ΕΚΑΒ. Αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια ότι οι διασώστες που βρίσκονται στα ασθενοφόρα είναι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε μια δύσκολη στιγμή, αυτοί οι διασώστες χρησιμοποιούνται απλά για να συνοδεύουν συνανθρώπους μας που δεν το έχουν ανάγκη, σαν ταξί σε κάποια νοσοκομεία. Ας μας μείνει τουλάχιστον αυτό σαν ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στη συγκεκριμένη κρίση» αναφέρει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Νέα Μάκρη: Σε εσωτερική αιμορραγία αποδίδεται ο θάνατος της 19χρονης εγκύου

Peristeri News

Νέα Μάκρη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου

Peristeri News

Καταδικάστηκε η 18χρονη που είχε σκοτώσει την 22χρονη φίλη της σε κάθειρξη 8 ετών

Peristeri News

Leave a Comment