PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

«Το διαδίκτυο και οι έφηβοι» από τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου


Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, και ώρα 18:30 πραγματοποιείται από τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου η 2η συνάντηση της «Ακαδημίας γονέων για εφήβους από το Α ως το Ω»,  που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείου Παίδων, «Π. & Α. Κυριακού».

Στη δεύτερη αυτή συνάντηση που έχει θέμα «Το διαδίκτυο και οι έφηβοι», ομιλήτρια είναι η κα Στέλλα Χρηστίδη, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α΄ Ψ.Ν.Α., Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου στη Μονάδα Απεξάρτησης «18άνω» του Ψ.Ν.Α.

«Το Διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των παιδιών και των εφήβων. Η χρήση του διαδικτύου προσφέρει πολλές δυνατότητες στους νέους κυρίως στην εκπαίδευση, στη μόρφωσή τους, στην αναζήτηση κάθε είδους πληροφορίας, στη διασκέδαση, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Όμως, το διαδίκτυο κρύβει και πολλούς κινδύνους και οι χρήστες συχνά είναι απροστάτευτοι και ανίκανοι να τους αναγνωρίσουν και να τους αντιμετωπίσουν.

Η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται στην εξαρτητική σχέση που ορισμένοι χρήστες αναπτύσσουν με κάποιες εφαρμογές του διαδικτύου, όπως για παράδειγμα τα online διαδικτυακά παιχνίδια, τον τζόγο, την πορνογραφία, με τρόπο ώστε  να οδηγούνται ακόμη και σε κλινικά σημαντική έκπτωση.

Είναι κατανοητό ότι η εξάρτηση από το διαδίκτυο  αποτελεί μια νέα, σημαντική πραγματικότητα και πρέπει να τη δούμε σαν ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τη χρήση του διαδικτύου έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη, γιατί μόνο μέσω της πρόληψης μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εξάρτηση, η  οποία αφορά ένα σημαντικό αριθμό εφήβων και νέων, κάτι που μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο φαινόμενο έγκαιρα και αποτελεσματικά, βασιζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα και εξετάζοντας όλες τις κοινωνικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές παραμέτρους που το καθορίζουν.»

Η  Χρηστίδη Στέλλα είναι ψυχίατρος ενηλίκων ενώ κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από  την Ιατρική  Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στις  “Παθολογίες και  Προβλήματα που Σχετίζονται με το Αλκοόλ”.  Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και στην Κοινωνική Οικολογική Προσέγγιση των Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ (Μέθοδος Hudolin).

Έχει εργαστεί ως ψυχίατρος στο Γ.Ν. Νίκαιας και από τον Φεβρουάριο του 2011 εργάζεται στη Μονάδα Απεξάρτησης «18 Άνω» του Ψ.Ν.Α. Από τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε Επιστημονική Υπεύθυνη στο Τμήμα  Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου του «18 Άνω», ενώ από τον Αύγουστο του 2014 ανέλαβε ως Επιστημονική Υπεύθυνη και το Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Γυναικών του «18 Άνω». Σήμερα εκτελεί χρέη Δ/ντριας της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω» του Ψ.Ν.Α.

Κατέχει εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία του εθισμού στο Διαδίκτυο, καθώς αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τη θεραπευτική ομάδα του τμήματος, τη διαχείριση κλινικών περιπτώσεων εθισμένων ενηλίκων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε ιατρικά συνέδρια, σε συναντήσεις ενημέρωσης της κοινότητας και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η Μονάδα Απεξάρτησης «18 Άνω» και το Τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου, που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας και διαπραγματεύονται τον εθισμό στις ουσίες και στο διαδίκτυο.  Σε συνεργασία με τα μέλη της  θεραπευτικής ομάδας του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης οργανώνοντας παρεμβάσεις σε σχολεία, σε ομάδες γονέων και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, ενώ έχει γράψει άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης του σχολείου και η είσοδος  είναι ελεύθερη στο κοινό.

Στο παρακάτω link, μπορείτε να εκφράσετε τη δήλωση ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνάντηση https://forms.gle/vB4Rrpth9YvdSbH67

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment