PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τίτλοι τέλους για το κυπριακό μνημόνιο


Εκτός μνημονίου βρίσκεται από σήμερα η Κύπρος, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε και επισήμως, την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος βοήθειας.

Το πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας προέβλεπε την παροχή οικονομικής βοήθειας 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Λευκωσία αποφάσισε να κάνει χρήση μόλις 7,3 δισ. ευρώ, καθώς το εναπομείναν ποσό των 2,7 δισ. ευρώ ουδέποτε εκταμιεύτηκε.

Η καταβολή των 7,3 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε σε εννέα δόσεις, από τον Μάιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015. Η αποπληρωμή τους είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2031.

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνεχάρη την κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό, διαμηνύοντας ότι «η Κύπρος κατάφερε να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη και να επιδιορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση».

Μάλιστα, εξήρε το γεγονός ότι αυτά τα επιτεύγματα υλοποιήθηκαν σε χρόνο, ταχύτερο του αναμενόμενου. «Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέστρεψε στις αγορές ομολόγων, χρηματοδοτώντας το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα» πρόσθεσε.

Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σηματοδοτεί και τον τερματισμό των μεταρρυθμίσεων, καλώντας τη Λευκωσία να συνεχίσει να υλοποιεί τη συμφωνηθείσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Η Κύπρος αποτελεί ένα ακόμη success story, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη βασική αρχή της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, σε αντάλλαγμα για την επιτυχή εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο Ρέγκλινγκ.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment