PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Την 1η Απριλίου ξεκινά το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι


Το νέο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, το οποίο εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ξεκινά τη λειτουργία του την 1η Απριλίου.

Το νέο εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί σε πρώτο στάδιο 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική δυναμική του θα φθάσει τις 96 γραμμές. Οι νέες γραμμές θα προστίθενται σταδιακά σε συνάρτηση με την πορεία προμήθειας των εμβολίων.

Για τη φοβερή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, που πήρε δραματικές διαστάσεις σε επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής απόγνωσης, απειλεί καίρια την δημόσια υγεία, την ψυχική υγεία του πληθυσμού, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Γεώργιος Μπεκιάρης, με αντικείμενο τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου και τα μέτρα αυτοπροστασίας από την πανδημία.

Σκοπός της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση του κοινού για την εξέλιξη της πανδημίας, που τελευταία εξελίσσεται σε πανανθρώπινη μάστιγα με τρομακτικές και απρόβλεπτες διαστάσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι ο covιd-19 είναι ένας ιός που έχει ιδιαίτερες ιδιότητες από τους άλλους ιούς, μεταδίδεται ραγδαία και μεταλλάσσεται πολύ εύκολα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπεκιάρης, βασικές αιτίες της μετάδοσης του ιού από έναν φορέα είναι πρωτίστως το να μην φοράμε μάσκα προστασίας, το να παραμένουμε κοντά του περί τα 15΄ της ώρας και σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μέτρο.

Είδαμε ότι πέρα από το κύριο στέλεχος που είχαμε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσουμε, έχουν προκύψει και άλλες μεταλλάξεις και θα προκύψουν και άλλες.

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενώ με τον ιό της γρίπης, το εμβόλιο κάθε χρόνο είχε διαφορετική σύνθεση γιατί είχε στέλεχος μεταλλαγμένο. Αυτό δεν συμβαίνει με τον κορωνοϊό που μεταλλάσσεται αυτόματα. Και πιστεύαμε ότι έπρεπε να οχυρωθούμε και να φανούμε «εξυπνότεροι» από αυτόν. Όμως η πανδημία αυτή που ενέσκηψε παγκόσμια και στη χώρα μας, ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα και δεν υπήρχε προηγούμενο για την αντιμετώπισή της.

Ορθώς, λοιπόν, η Πολιτεία συνέστησε μια πολυπρόσωπη επιστημονική επιτροπή από ανθρώπους καταξιωμένους στον επιστημονικό και κοινωνικό χώρο, που έθεσαν ορισμένους κανόνες για την αντιμετώπιση της αυτής της πανδημίας.

Όμως τελικά ο ιός απεδείχθη πιο «έξυπνος» και αντέδρασε με άλλους μηχανισμούς που δεν γνωρίζαμε, γιατί δεν είχαμε εμπειρία. Γι΄ αυτό παρατηρείται αυτή η τραγική επιδείνωση της διασποράς με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Έχουμε φθάσει, κάθε μέρα να αρρωσταίνουν τόσοι άνθρωποι, που να υπερκαλύπτουν τις χωρητικές δυνατότητες των νοσοκομείων, των Μ.Ε.Θ., αλλά και τις ανθρώπινες αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού!

Διαρκής επιφυλακή και ετοιμότητα

Εμείς σαν Δήμος Περιστερίου συμμορφωθήκαμε από την αρχή με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση του κόσμου με ανακοινώσεις και άλλους τρόπους και έχουμε λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Συγκεκριμένα γίνεται αυξημένη καθαριότητα, γίνονται απολυμάνσεις των χώρων όπου παρουσιασθούν κρούσματα, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για να προστατευθεί το προσωπικό του Δήμου, των βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ., για να μπορεί με ασφάλεια να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες. Ιδιαίτερη είναι η προσοχή στα σχολεία με επιμέλεια και μέριμνα του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Γενικά είμαστε σε μια διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα, σύμφωνα και με τις οδηγίες που μας δίνουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, για την προστασία των πολιτών του Δήμου μας.

Κέντρο διάγνωσης και εμβολιαστικά κέντρα

Πετύχαμε να λειτουργεί πιστοποιημένο κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο 1ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου και να λειτουργήσουμε τρία εμβολιαστικά κέντρα με 22 ιατρικά συνεργεία, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ καθημερινά εκτός Κυριακής. Σ΄ αυτά προσέρχονται και εμβολιάζονται πολίτες με ραντεβού.

Από την αρχή της λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων Ο ρυθμός των ατόμων που εμβολιάζονται είναι περί τους 600 κάθε ημέρα.

Ο Δήμος μας έχει μεριμνήσει και για τον εμβολιασμό ανήμπορων συνανθρώπων.

Θα σημειώσω επίσης, ότι ο Δήμος μας έχει μεριμνήσει και για τον εμβολιασμό των ανήμπορων συνανθρώπων μας, τους οποίους μεταφέρει με αυτοκίνητα από το σπίτι τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Επίσης τα στελέχη της Υπηρεσίας του Δήμου μας «Βοήθεια στο σπίτι» σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας, κλείνουν ραντεβού στα άτομα που σιτίζουν, με βάση τον ΑΜΚΑ τους στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και τους συνταγογραφούν φάρμακα, τα παραλαμβάνουν από φαρμακεία και τους τα πηγαίνουν στο σπίτι τους.

Το μοναδικό μας όπλο είναι το εμβόλιο

Βασικός στόχος μας είναι να επισημάνουμε στον κόσμο, ότι το εμβόλιο δεν είναι κάτι κακό. Είναι το μοναδικό μας όπλο για να αντιμετωπίσομε τον κορωνοϊό. Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή του, όπως π.χ. τα αντιβιοτικά για τα μικρόβια στις επιδημίες. Στον κορωνοϊό τα φάρμακα επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά δεν την θεραπεύουν. Για να προφυλαχθούμε από τη διασπορά του ιού αυτό θα γίνει μόνο με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται, δηλαδή η χρήση μάσκας, η σχολαστική καθαριότητα του σώματος μας και των μέσων που χρησιμοποιούμε στο περιβάλλον μας.

Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε σωστά τον ιό, γιατί διαφορετικά όσες μονάδες εντατικής θεραπείας, ή κλίνες νοσηλείας σε νοσοκομεία και αν διαθέτουμε, δεν υπάρχει δυνατότητα να καταπολεμηθεί το κακό.

Υπενθυμίζω κατηγορηματικά, ότι τα βασικά και ουσιαστικά μέτρα αυτοπροστασίας είναι: Να μη μένουμε κοντά σε κάποιον που πιθανώς να είναι φορέας του κορωνοϊού, πάνω από15΄ της ώρας, να κρατάμε απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 – 2 μέτρα και προπαντός να φοράμε οπωσδήποτε μάσκα προστασίας!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment