PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τι προβλέπεται για μισθούς και συντάξεις


Μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,308 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές δαπανών, προβλέπει για το 2013 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή.

Μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,308 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές δαπανών, προβλέπει για το 2013 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή. Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει ύφεση 3,8% το επόμενο έτος (από ύφεση 6,5% εφέτος) και ανεργία 24,7% (από 23,5% εφέτος).

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «είναι γεγονός ότι μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή με τεράστιες θυσίες των πολιτών, ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012».

«Στη νέα περίοδο, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, η βούληση της κυβέρνησης είναι η χώρα, εντός της ευρωζώνης, να βγει το ταχύτερο από το τέλμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιες πρώτες, μικρές αλλά πάντως θετικές ενδείξεις, οι οποίες εντοπίζονται και καταγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η εξοικονόμηση των δαπανών θα προκύψει από:

•την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα κατά 483 εκατ. ευρώ

•την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 100 εκατ. ευρώ

•τη μείωση της μισθολογική δαπάνης κατά 1,1 δισ. ευρώ

•τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις κατά 3,799 δισ. ευρώ

•την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων κατά 347 εκατ. ευρώ

•τη μείωση της δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη κατά 803 εκατ. ευρώ

•την περικοπή των δαπανών για την εθνική άμυνα κατά 304 εκατ. ευρώ

•τη μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά 132 εκατ. ευρώ

•τον εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ κατά 241 εκατ. ευρώ.


Πατήστε στον πίνακα για να διαβάσετε αναλυτικά


Οι περικοπές που περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων:

• Επιπλέον μείωση της μισθολογικής δαπάνης η οποία θα προέλθει από:

– τον περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις,
– τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια,
– τον περιορισμό των πρόσθετων μισθολογικών παροχών,
– τη συγκράτηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές,

• Εξορθολογισμός των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,

• Συστηματικός επανέλεγχος των δικαιούχων και τη συγκράτηση της δαπάνης παροχής συντάξεων,

• Επαναξιολόγηση των μη μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για μεταβιβάσεις πόρων σε νομικά πρόσωπα,

• Περιορισμός των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης και μόνο για την αντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους. Η απώλεια των εσόδων των φορέων αυτών, θα αντισταθμιστεί από σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για κάθε υποτομέα και θα υλοποιηθούν μέσα στο 2013, με σκοπό:

– την αύξηση των εσόδων από τις κύριες δραστηριότητές τους,
– την πάταξη της εισφοροδιαφυγής,
– την είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ανείσπρακτων απαιτήσεών τους,
– την ενθάρρυνση δημιουργίας συνεργειών και οικονομιών κλίμακας που θα περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους κυρίως μέσω συγχωνεύσεων όπου αυτό είναι εφικτό,
– τον εξορθολογισμό της παροχής κοινωνικών επιδομάτων,

• Περιορισμός των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες που αφορούν:
– μετακινήσεις προσωπικού,
– μισθώματα κτιρίων,
– προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κ.λπ.

Οι παρεμβάσεις σε Δημόσιο και ΟΤΑ:

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι με μείωση του αριθμού των συμβασιούχων εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων με χρονικό ορίζοντα διετίας (2013- 2014) για την πλήρη αναμόρφωση της λειτουργίας τους σε ορθολογική βάση, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Μέσω του γενικότερου εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ επιχειρείται μια συνολική
αναδιάρθρωση του συγκεκριμένου υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο σε επιχειρησιακό-λειτουργικό επίπεδο όσο και σε διαχειριστικό.
Η αναδιάρθρωση αυτή περιλαμβάνει:
• την άμεση κατάργηση/συγχώνευση περίπου 196 φορέων, ενώ ήδη εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200 φορέων,
• τη συνεχή πίεση για μείωση των μη-μισθολογικών λειτουργικών δαπανών τους με επιβολή συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων,
• τη βελτίωση του πλαισίου εποπτείας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας ως προς την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τους και
• τη μείωση των επιχορηγήσεων προς τους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οι προβλέψεις του προσχεδίου:

• Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, θα διαμορφωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ ή στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012, από 19,4 δισ. ευρώ ή 9,0% του ΑΕΠ το 2011.

• Το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς νέα – εκτός Προϋπολογισμού – μέτρα, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 4,5 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2011.

• Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης με τις απαιτούμενες, υπό διαπραγμάτευση, παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους, επί του παρόντος, ίσου ύψους με ότι προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ το 2013.

• Η χώρα, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2013.

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να αποπληρωθούν στο σύνολό τους, μέσα από τις δόσεις του δανείου την περίοδο 2012-2013, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις, μας επιβάλλουν να κρατήσουμε χωρίς ταλάντευση γερά το τιμόνι του σκάφους για να πάρουμε τη δύσκολη στροφή.

Η εθνική προσπάθεια κατ’ ανάγκην θα ενσωματώνει όρους των εταίρων, αλλά θα εμπεριέχει και τη σταθερή βούλησή μας η χώρα να αξιοποιεί τα δικά της αποτελέσματα αλλά και τις ευκαιρίες που φαίνεται να δημιουργούνται στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, ώστε, εν πορεία, να τροποποιήσει, σε συνεργασία με τους εταίρους, όρους προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πιέσεων.

Μόνο έτσι η Ελληνική οικονομία θα καταφέρει να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης και θα είναι σε θέση μεσο-μακροπρόθεσμα να διαμορφώσει όρους αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Διαβάστε αναλυτικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

Peristeri News

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Leave a Comment