PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα


Επισημαίνεται ότι αρκετοί αναλυτές δηλώνουν πως ο άνευ προηγουμένου κατακερματισμός των ψήφων θα μπορούσε να προοιωνίζεται εβδομάδες αστάθειας και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε νέο γύρο εκλογών.

«Βαρύ πλήγμα για την εύθραυστη πολιτική συναίνεση που είχε επιτευχθεί στην Ελλάδα» βλέπει το πρακτορείο Reuters, συνδέοντας τις εκλογές στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με βασικό χαρακτηριστικό την αντίδραση των πολιτών στα μέτρα λιτότητας.

«Οι εκλογές στην Ελλάδα και η άνοδος ενός Σοσιαλιστικού πολιτικού στην ηγεσία της Γαλλίας θα αυξήσουν την πίεση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία, έτσι ώστε να ακολουθήσουν ένα σχέδιο επίλυσης της κρίσης που θα βασίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη. Δεν είναι όμως σαφές ακόμα το πως θα κινηθεί η Ανγκέλα Μέρκελ η οποία, είναι προσκολλημένη στην μείωση των ελλειμμάτων των χωρών μέσω μέτρων», σημειώνει.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αρκετοί αναλυτές δηλώνουν πως ο άνευ προηγουμένου κατακερματισμός των ψήφων θα μπορούσε να προοιωνίζεται εβδομάδες αστάθειας και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε νέο γύρο εκλογών. Συμπληρώνει όμως, επικαλούμενο πηγή της Νέας Δημοκρατίας, ότι το κόμμα δεν θα ζητήσει επαναληπτικές εκλογές αν στην τελική καταμέτρηση παραμένει πρώτο.

«Οι Έλληνες οργισμένοι από το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την κατάρρευση των επιχειρήσεων και τη σημαντική μείωση των μισθών αγνόησαν τις προειδοποιήσεις ότι μια ψήφος κατά των σκληρών όρων του μνημονίου θα ωθήσει την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Reuters.

«Το χάσμα στην Ελλάδα μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων διευρύνεται. Οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν είναι έτοιμοι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται», τονίζει στο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Βank Steen Jakobsen

«Τη στιγμή που οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα προσπαθούσαν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση συνεργασίας οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες και ψηφίζουν κόμματα που τάσσονται κατά της διάσωσης μέσω προγραμμάτων λιτότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ», γράφει στο βασικό του άρθρο σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφερόμενο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και παραθέτοντας τα μέχρι στιγμής ποσοστά των εκλογών, όπως προκύπτουν από το υπουργείο Εσωτερικών, τονίζει ότι «έλαβε 51 έδρες με βασική δέσμευση ότι θα αλλάξει τους όρους του μνημονίου».

«Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται και η δυνατότητα συνεργασίας ώστε να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση», σημειώνει.

Η εφημερίδα The Guardian έχει τίτλο «Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη» και αναφέρει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα «τιμωρήθηκαν» από τους ψηφοφόρους στις εκλογές.

«Με την υπό ύφεση χώρα να οδηγείται βαθύτερα στη φτώχεια και στην απόγνωση, οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που είχαν αντιταχθεί στις πολιτικές μείωσης του ελλείμματος που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Τα ελληνικά κυβερνώντα κόμματα χάνουν την πλειοψηφία στις κάλπες» γράφει το BBC, αναφερόμενο και αυτό στην οργή των ψηφοφόρων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι κάθε πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde.

Η Βild με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» και φωτογραφία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, μιλάει για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

H Τουρκία αναστέλλει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Peristeri News

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Leave a Comment