PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Τι ακριβώς περιλαμβάνει ένα πλήρες check-up


Η διασφάλιση και η διατήρηση της σωματικής μας υγείας, εξαρτάται σίγουρα από προσωπικές αποφάσεις και εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η τακτική ή μη σωματική άσκηση, οι διατροφικές συνήθειες κλπ. Πλην αυτού όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε να δίνουμε τη δέουσα σημασία στην πρόληψη και τις καθιερωμένες μας εξετάσεις, αντί να περιμένουμε να εμφανίσουμε κάποια αδιαθεσία ή κάποιο επίμονο σύμπτωμα.

Τι ακριβώς όμως περιλαμβάνει ένα πλήρες check-up ; Οι συντάκτες του peristerinews.gr ετοίμασαν μια λίστα που θα σε διευκολύνει!

  • Επαρκής Εμβολιασμός

Μπορεί να μην εμπίπτει σε κάποια κατηγορία διαγνωστικών εξετάσεων, είναι όμως μια πολύ καθοριστική παράμετρος. Σε συνεργασία με το γιατρό μας, φροντίζουμε να κάνουμε εγκαίρως τα υποχρεωτικά εμβόλια, και σε δεύτερη φάση εκείνα που είναι απαραίτητα για την προστασία μας από άλλες παθήσεις που συνδέονται με την ηλικία, άλλες παθήσεις ή σύγχρονες επιδημίες.

  • Αιματολογικός έλεγχος

Βιοχημικές εξετάσεις για την προσμέτρηση και την παρακολούθηση των τιμών του σακχάρου, της χοληστερίνης, του αιματοκρίτη, των αιμοσφαιρίων κ.ά.

  • Ανάλυση ούρων

Συνοδεύει και συμπληρώνει τις αιματολογικές εξετάσεις.
Εντοπίζει τυχόν ενδείξεις μόλυνσης ή άλλων ανωμαλιών.

  • Καρδιολογικός Έλεγχος

Μαζί με τον καρδιολογικό έλεγχο συμπληρώνεται η απαραίτητη και πιο σημαντική ομάδα εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιείται ετησίως, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.  Σε αυτόν προσμετράται η αρτηριακή πίεση, γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα, και ανάλογα με τις ανάγκες σου ίσως συμπεριληφθεί και το τεστ κοπώσεως.

Παρόλο που αυτές αποτελούν τις βασικές εξετάσεις που γενικού-τσεκ απ, συνίσταται να μην αποκλείουμε από τον προληπτικό έλεγχο τον πνευμονολογικό, οδοντιατρικό & οφθαλμολογικό έλεγχο.
Επίσης, υπάρχουν απαραίτητες εξετάσεις που δεν πρέπει να παραλείπονται δεδομένου του εκάστοτε φύλου και ηλικίας.

  • Γυναικολογικός Έλεγχος

Κάθε σεξουαλικά ενεργή θηλυκότητα πρέπει να διενεργεί τεστ-παπ σε αντίστοιχο ιατρείο. Πολύ κρίσιμη είναι και η αυτοεξέταση μαστών αλλά και το κλινικό υπερηχογράφημα μαστών έως τα 40 έτη, ενώ μετά τα 40 γίνεται υποχρεωτική και η ψηφιακή μαστογραφία .

  • Εξετάσεις για άνδρες

Και πάλι βάζοντας μπροστά το γνώμονα της ηλικίας, οι άνδρες θα πρέπει για προληπτικούς λόγους να μεριμνούν για την ομαλή λειτουργία του προστάτη.
Συγκεκριμένα από 35 έως 50 ετών, αρκεί μία επιπλέον μεταβλητή των αιματολογικών εξετάσεων, ενώ μετέπειτα προστίθεται το ετήσιο υπερηχογράφημα προστάτη.

Σε όλα τα προαναφερθέντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και το προσωπικό ιατρικό ιστορικό, με βάση τα οποία ο γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει καταλλήλως για άλλες εξετάσεις και επιπλέον διαγνωστικούς ελέγχους για ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα σκιαγραφεί κάθε πτυχή των λειτουργιών του σώματος.

Σημαντικό είναι ωστόσο να αναφέρουμε και τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας.

Μπορεί να μην υπάρχει (ακόμη) κάποια καθολική εξέταση που να συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα ελέγχων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, είναι όμως δια μέσω της αγάπης για τον εαυτό μας η  διατήρηση της ισορροπίας της, και η υιοθέτηση των μηχανισμών που μας ταιριάζουν καλύτερα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Αντικείμενα που υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά σε κάθε σπίτι

Peristeri News

Leave a Comment