PeristeriNews.gr
Πολιτική

Θ. Πάγκαλος: «Δεν αποκλείονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»


Με στόχο την εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων ευρώ μόνον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και χωρίς να αποκλείονται απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό προχωρούν οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των 40 φορέων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Με στόχο την εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων ευρώ μόνον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και χωρίς να αποκλείονται απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό προχωρούν οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των 40 φορέων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Προτεραιότητα στις συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο θα δοθεί στους 7.000 εργαζομένους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων απασχολείται στους 11 μεγάλους φορείς – μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ – από το πακέτο των 40 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΙΓΜΕ, όπου κατά μέσο όρο οι ηλικίες των εργαζομένων είναι 62 έτη και θα μπορούσαν να προβλεφθούν κάποια μέτρα ώστε να συνταξιοδοτηθούν σύντομα.

Ωστόσο κατέστησε σαφές πως θα εφαρμοστεί και η εργασιακή εφεδρεία και στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε και απολύσεις εργαζομένων. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πάγκαλος στην περίπτωση της ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως η ανάγκη περιορισμού των 3.500 υπαλλήλων θα σημάνει αναγκαστικά απολύσεις.

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών ορίζεται πως για τους μεγάλους φορείς όπως η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο ΟΔΔΥ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η Θέμις Κατασκευαστική, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΙΓΜΕ και το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, θα εκδοθεί κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργού με την οποία μπορεί είτε «να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών» είτε «να αποσπώνται από αυτούς περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο».

Μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις των φορέων, θα πρέπει μέσα σε διάστημα 9 μηνών να προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό και να καταρτιστεί το νέο οργανόγραμμα. Αρμόδια για τις διαδικασίες θα είναι η Γενική Διεύθυνση ή Διεύθυνση ή άλλη υπηρεσία προσωπικού του νέου φορέα.

«Μέχρι τον προσδιορισμό του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού και τη μεταφορά του μη πλεονάζοντος προσωπικού, η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά από τον υπό εκκαθάριση ή υπό συγχώνευση ή διάσπαση τελούντα φορέα» αναφέρεται στην τροπολογία.

Η τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού θα καθοριστεί μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία, που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία προχωρά άμεσα η συγχώνευση 4 φορέων, που ήταν στη λίστα των 11 μεγάλων και συγκεκριμένα του ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΘΙΑΓΕ, του ΟΠΕΓΕΠ και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος.

Για τους εργαζομένους στους υπόλοιπους 29 φορείς προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η αυτοδίκαιη μετάταξη ή μεταφορά τους στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων όπου υπάγονται ή στους νέους φορείς και οργανισμούς που συστήνονται, με εξαίρεση το προσωπικό ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου, που απολύεται.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νίκη οι Νίκος Αναδιώτης και Άκης Τσελέντης

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

Leave a Comment