PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τέλος στα έξοδα υπουργών… στην Κύπρο


Από την τσέπη τους θα βάζουν από τούδε και στο εξής οι υπουργοί, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, καθώς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι για τις διανυκτερεύσεις τους σε ξενοδοχεία της Ευρώπης.

Από την τσέπη τους θα βάζουν από τούδε και στο εξής οι υπουργοί, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, καθώς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι για τις διανυκτερεύσεις τους σε ξενοδοχεία της Ευρώπης.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε τις δαπάνες των υπηρεσιακών ταξιδιών, τη διαμονή και τις υπηρεσίες VΙP που προσφέρονται στους υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, αποκάλυψε ότι απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία ούτως ώστε το μέγιστο ποσό για διανυκτέρευση να αγγίζει τα 250 το βράδυ.

Σε περίπτωση που υπερβεί το ποσό τότε θα χρεώνονται οι προσωπικοί λογαριασμοί των κρατικών αξιωματούχων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος εφαρμόζει το συγκεκριμένο μέτρο από το 2010 με αποτέλεσμα για κάθε διανυκτέρευση, άνω των 300 ευρώ να πληρώνει τη διαφορά από την τσέπη του. Πέρσι, είπε, ο προσωπικός του λογαριασμός χρεώθηκε με 3,500 ευρώ.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανονισμοί για το κόστος του ξενοδοχείου που διαμένουν οι κρατικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για τα ημερήσια επιδόματα και για τα αεροπορικά εισιτήρια.

Θορυβημένο το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα, κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία ενιαίου φορέα στο ΥΠΟΙΚ ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει τα εισιτήρια και να ελέγχει τα ποσά που δαπανούνται.

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, εναντίον του οποίου υπήρξαν καταγγελίες ότι δαπανεί μεγάλα ποσά σε ταξίδια στο εξωτερικό και στη χρήση αιθουσών VΙP καθώς και παρόμοιων υπηρεσιών, υπέδειξε ότι ο ίδιος χρησιμοποίησε αίθουσες VΙP στο 32% των ταξιδιών του, ενώ οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας από το 2005 μέχρι το 2008 έκαναν χρήση των αιθουσών VIP στο 52%. Υποστήριξε ότι όλα έγιναν νομότυπα.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροσκάφος για την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στο Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε δεσμεύσει το σχετικό κονδύλι.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης υποστήριξε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νομότυπες διαδικασίες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2010 είχε προπληρώσει 50 ώρες πτήσεων από τις οποίες υπολείπονταν 14. Τόνισε, εξάλλου, ότι το κόστος μετάβασης 8 προσώπων με το συγκεκριμένο ιδιωτικό αεροσκάφος άγγιξε τις 12 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ο φθηνότερος τρόπος για την κυβέρνηση είναι η ενοικίαση ωρών πτήσεων παρά η αγορά νέου αεροσκάφους για το οποίο το κράτος θα δαπανούσε 10 εκ. ευρώ. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση ενοικιάζει το αεροσκάφος προς 6 χιλιάδες ευρώ την ώρα πτήσης, ενώ ο χρόνος, σημείωσε, προαγοράζεται και πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, το ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο χρησιμοποιούν κάποτε και ορισμένοι υπουργοί, είναι για προορισμούς που δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Πρόκειται, σημείωσε, για μεμονωμένη χρήση και αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι είναι υπερπολυτελές jet, ανέφερε ότι είναι μικρό αεροπλάνο οκτώ θέσεων και χωρίς αεροσυνοδό.

Το κόστος ενοικίασης ανέρχεται σε 400 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Βουλευτές όλων των κομμάτων τόνισαν την ανάγκη για θέσπιση κανονισμών, με τους οποίους να υπάρξει έλεγχος στις δαπάνες των κρατικών αξιωματούχων στο εξωτερικό.

Για χουβαρνταλίκια σε βάρος του λαού και για πεντάστερους έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Χάμπας, τόνισε ότι δεν υπάρχει χλιδάτη ζωή.

Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και κατήγγειλε ότι το 1999 επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη έγιναν έξι ταξίδια του προέδρου της Δημοκρατίας με κόστος 64 χιλιάδες ευρώ ανά ταξίδι, συμπληρώνοντας ότι το 2010 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια έγιναν 23 ταξίδια του προέδρου της Δημοκρατίας με κόστος 14 χιλιάδες, ανά ταξίδι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment