PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Τέλος οι πρόωρες συντάξεις για 30.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ


Από δύο έως επτά επιπλέον χρόνια θα χρειαστεί να δουλέψουν περίπου 30.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του οργανισμού που διευκρινίζει τις λεπτομέρειες συνταξιοδότησης των ελευθέρων επαγγελματιών, σε εφαρμογή των νόμων που ψηφίστηκαν πέρσι το καλοκαίρι, θίγονται κυρίως όσοι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν  μέσα στα επόμενα 5 χρόνια με 35 έτη ασφάλισης στην ηλικία των 60 ετών.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας διασώζονται μόνο όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν τις 18 Αυγούστου 2015, οι μητέρες ανηλίκων παιδιών και όσοι πάσχουν από βαριές αναπηρίες.

Όσοι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία τον προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης αλλά δεν ήταν 60 ετών, θα έχουν σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι δύο χρόνια και συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη.

Όμως, όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία έως τις 31-12-2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ταυτόχρονα 40 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 έτη με 15 συντάξιμα χρόνια.

Οι νέοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη με 15ετία, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα 2,5 έτη της τελευταίας συντάξιμης πενταετίας τους να είναι συμπληρωμένα πριν από την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Βέβαια, όπως σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασφαλισμένων έτσι και στην περίπτωση του ΟΑΕΕ όσοι βγουν με μειωμένη σύνταξη θα έχουν επιπλέον μείωση  της σύνταξης τους κατά 10%, το οποίο μπορεί να φθάσει συνολικά έως και στο 40%.

Η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ αφορά μόνο στα νέα όρια ηλικίας και όχι στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθώς αυτός δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, επειδή εντάσσεται στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment