Tουλάχιστον 3,5 τόνοι εύφλεκτων υγρών υπήρχαν στο πρώτο βαγόνι του εμπορικού τρένου στα Τέμπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Σε ακριβείς εκτιμήσεις για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έχουν προχωρήσει οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης, που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της, οι Βέλγοι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γάνδης έχουν οδηγηθεί σε συμπεράσματα όχι μόνο για το είδος των ουσιών που προκάλεσαν την έκρηξη, αλλά ακόμα και για το βάρος τους, τις διαστάσεις της δεξαμενής που τις μετέφερε, καθώς και για το σημείο της αμαξοστοιχίας που ήταν τοποθετημένες!
Το κλιμάκιο των ακαδημαϊκών ερευνητών στο Τμήμα Δομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης ερευνά το δυστύχημα εδώ και περίπου έναν χρόνο μετά τη σχετική παραγγελία του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Ποια είναι όμως τα συμπεράσματα της έρευνας των επιστημόνων;
- Πρώτον ότι το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο ακολουθούσε τις δύο μηχανές του τρένου, μετέφερε φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχαν δηλωθεί.
- Το βάρος των πτητικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων.
- Η διάρκεια των εκρήξεων μετά τη σύγκρουση ήταν περίπου 8 δευτερόλεπτα, ενώ το «μανιτάρι» που προκάλεσε έφτασε σε ύψος τα 80 μέτρα.
- Οι εύφλεκτες ουσίες αφορούν πιθανότατα το ξυλόλιο και το τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται και για τη νοθεία καυσίμων.