Δημοτικά

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Περιστερίου δεν έχουν δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (video)

«Ουδέποτε πήγαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξιος Σταυρούλιας, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Φίλιππος Φλουσκούνης και η Δημοτικός Σύμβουλος της “Αριστερής Κίνησης”, Αντωνία Αθανασοπούλου, με την τελευταία μάλιστα να καυτηριάζει την οικονομική πολιτική του Δήμου, τον καιρό των μνημονίων.

Απαντώντας, ο κ. Σταυρούλιας, τόνισε ότι ποτέ δεν διατέθηκε το μεγάλο πλεόνασμα που έχει ο Δήμος στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η Διοίκηση του Δήμου κάνει αξιοπρεπέστατη διαχείριση των οικονομικών και δεν μπορεί κανείς να προσάψει μομφές για αυτούς τους χειρισμούς.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι τα οικονομικά του Δήμου όλη τη δεκαετία ήταν και είναι ικανοποιητικά και επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία και την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών.

Εν τέλει, υπογράμμισε, ότι ουδέποτε ενέδωσε στις πιέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και ούτε πρόκειται να το πράξει και τώρα.

ΚΕΔΕ: Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Τη «δυναμική και καθολική» αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε εφαρμογή του νόμου 4270/2014, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Στη σημερινή συνεδρίασή του το δ.σ. της ΚΕΔΕ, με εισήγηση του προέδρου, Γιώργου Πατούλη, αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον κ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που, σύμφωνα με την Ένωση, «αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους» και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Η ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημά της, οι νομικοί συνεργάτες της θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, θα ενημερώσει τη Βουλή και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την «κατάφωρη» παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης.

Αρκετά μέλη του δ.σ. αναφέρθηκαν στον κίνδυνο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

«Η καθολική αντίδραση των μελών του δ.σ. της ΚΕΔΕ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δε θα δεχθούμε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα. Η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Related posts

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: 211 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Peristeri News

Ο Δήμος Περιστερίου θα μοιράσει δωρεάν φυτά και εδαφοβελτιωτικό

Peristeri News

Ένα σχολείο γεμάτο χρώματα στο Περιστέρι (pics)

Peristeri News

Leave a Comment