Viber
PeristeriNews.gr
Υγεία

Τα μειονεκτήματα της αϋπνίας



Δεν είναι μονάχα τα κύτταρα του εγκεφάλου που έχουν ανάγκη από ξεκούραση, αλλά και τα λιπώδη κύτταρα, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο.

Δεν είναι μονάχα τα κύτταρα του εγκεφάλου που έχουν ανάγκη από ξεκούραση, αλλά και τα λιπώδη κύτταρα, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο. Σύμφωνα με αυτούς, ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί δυσλειτουργίες στη συμπεριφορά των λιποκυττάρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 7 υγιείς ενήλικες κανονικού βάρους, μέσου όρου ηλικίας 24 χρονών στους οποίους ανέθεσαν να κοιμηθούν 8,5 ώρες κάθε βράδυ επί 4 μέρες και στη συνέχεια 4,5 ώρες κάθε βράδυ επί 4 μέρες. Μετά από κάθε μέρα ύπνου οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα λιποκυττάρων από την κοιλιά των εθελοντών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά είχαν κατά 30% μειωμένη ικανότητα να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη – την ορμόνη που βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης υποδεικνύουν ότι το μεταβολικό σύστημα δυσλειτουργεί και προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχιστεί επί μακρόν τότε μπορεί να εκδηλωθεί διαβήτης τύπου 2.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης υγείας στο Περιστέρι στις 18 Δεκεμβρίου

Peristeri News

Aπό τι νοσούν περισσότερο οι Έλληνες

Peristeri News

Οι επιπτώσεις των σύντομων βίντεο στον εγκέφαλο

Peristeri News

Leave a Comment