PeristeriNews.gr
Υγεία

Συσκευή σταματά την αιμορραγία από μαχαιρώματα


Ένας φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδίασε μια συσκευή που μπορεί να σταματά άμεσα την αιμορραγία από μαχαιρώματα, σώζοντας ζωές.Συσκευή που σταματά άμεσα την αιμορραγία από μαχαιρώματα

Κάποιος που μαχαιρώθηκε μπορεί να πεθάνει από αιμορραγία μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, οπότε είναι προτεραιότητα για αυτούς που θα φτάσουν επί σκηνής να την ελέγξουν. Συχνά αυτοί είναι αστυνομικοί, οπότε η ταχύτητα με την οποία παρέχουν φροντίδα για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο Τζόζεφ Μπέντλεϊ, τελειόφοιτος στο Loughborough University, σχεδίασε το REACT: Πρόκειται για μια νέα μέθοδο για την παύση της μεγάλης αιμορραγίας από τραύμα από μαχαίρι, την οποία θα μπορούσαν να έχουν μαζί τους αστυνομικοί για να βοηθήσουν αποτελεσματικά μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο.

Το REACT αποτελείται από δύο τμήματα: Ένα «ταμπόν» ιατρικής σιλικόνης και μια συσκευή χειρός- «ενεργοποιητής» (actuator).

Τα καρφωμένα αντικείμενα δεν πρέπει να αφαιρούνται από τα τραύματα, καθώς ασκούν εσωτερική πίεση, συγκρατώντας την αιμορραγία. Ωστόσο σε περίπτωση που το τραύμα είναι ανοιχτό, οι διασώστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή REACT.

To πρώτο που κάνει ο διασώστης είναι να βάλει το «ταμπόν» (tamponade) στο τραύμα. Μετά συνδέει τον ενεργοποιητή μέσω βαλβίδας και επιλέγει στη συσκευή το σημείο του σώματος όπου βρίσκεται το τραύμα.

Ο ενεργοποιητής μετά φουσκώνει και φτάνει σε μια προκαθορισμένη πίεση, με βάση τη θέση του τραύματος, αποτρέποντας την εσωτερική αιμορραγία.

Ο Τζόζεφ δημιούργησε ένα 3D-printed ημι-λειτουργικό πρωτότυπο, το οποίο προορίζεται για τραύματα σε περιοχές όπως η μασχάλη, o βουβώνας και η κοιλιακή χώρα: Πρόκειται για περιοχές όπου, όπως είπαν ειδικοί στον Τζόζεφ, είναι δύσκολη η αντιμετώπιση των τραυμάτων.

Όσον αφορά στους λόγους που δημιούργησε μια τέτοια συσκευή, ο Τζόζεφ είπε ότι τέτοιου είδους εγκλήματα έχουν επηρεάσει ανθρώπους τους οποίους γνωρίζει προσωπικά.

«Η απλή εφαρμογή και η αυτοματοποιημένη διαδικασία φουσκώματος του συστήματος REACT το καθιστά game-changer για τους διασώστες. Το tamponade μπορεί να βρεθεί στη θέση του και να σταματήσει μια αιμορραγία σε κάτω από ένα λεπτό, σώζοντας εκατοντάδες ζωές τον χρόνο, και καθώς είναι κατάλληλο για μεγάλες κοιλότητες όπως η κοιλιακή χώρα, είναι επίσης ευκολότερο και γρηγορότερο στην αφαίρεση από τις παρούσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για το σταμάτημα της αιμορραγίας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment