PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σύντομη συνάντηση Μητσοτάκη- Ιερώνυμου


Σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μία μέρα μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας με αφορμή τα Θεοφάνια.

Στη διάρκεια της σύντομης συνάντησης, σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες, εκφράζοντας παράλληλα στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αψηφήσει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου σε τρεις φάσεις ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης έπειτα από τον χθεσινό ανασχηματισμό του πρωθυπουργού.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης για να ορκιστούν χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στην ορκωμοσία της πρώτης ομάδας των νέων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών της κυβέρνησης. Μάλιστα μετά το τέλος της πρώτης φάσης της ορκωμοσίας ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Να σημειωθεί ότι είχε δημιουργηθεί σύγχυση για την συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου στην ορκωμοσία καθώς σε δηλώσεις του το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας είχε γνωστοποιήσει πως ο κ. Ιερώνυμος δεν θα δώσει το «παρών».

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος παρέμεινε στο Προεδρικό για μισή ώρα και μέχρι που ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος ορκωμοσιών, είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που ανέκυψε με την εκκλησία, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, αισιοδοξία που μοιράστηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha ζήτησε την συνεργασία της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως η Εκκλησία θα αναθεωρήσει τη στάση της.

Η κ. Πελώνη επιβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Η κυρία Πελώνη τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση.

Εξήγησε δε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προ ισχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό. Ανέφερε τέλος ότι ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να λειτουργήσουν οι ναοί αύριο παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση με το Μαξίμου να απαντάει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν».

Σύμφωνα μάλιστα με το orthodoxia.info, η Ιερά Σύνοδος έχει ομόφωνα αποφανθεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής, εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Η ένταση ξεκίνησε με την απόφαση της Εκκλησίας να ανακαλέσει την ΚΥΑ για τη λειτουργία των ναών τα Θεοφάνια παρουσία πιστών. Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε χθες εκτάκτως υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αντικείμενο την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη τέλεση της λειτουργίας των Θεοφανίων με παρουσία πιστών στους ναούς.

Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη της αποφάσισαν ομοφώνως ότι «δεν συναινούν στα κυβερνητικά μέτρα» και κάλεσαν την κυβέρνηση να τηρήσει όσα είχαν συμφωνηθεί στις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου «να παραμείνουν ανοικτοί οι Ιεροί Ναοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων». Απέστειλε μάλιστα επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση ζητώντας να επιλυθεί η διαφωνία μέσω διαλόγου.

Στις αντιδράσεις της Εκκλησίας απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου με μία σκληρή ανακοίνωση όπου τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».

Η ένταση φαίνεται πως κλιμακώθηκε περαιτέρω καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info ύστερα από πρόταση του προς την ΔΙΣ η οποία αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο site το σύνολο των 82 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ καά της απόφασης Πρόκειται επίσης για μία κίνηση-εφόσον πραγματοποιηθεί- υψηλού συμβολισμού, καθώς μέχρι να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η απόφαση, θα έχει περάσει η γιορτή των Θεοφανείων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment