• Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Συνολικά 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα με «Όμικρον» σε 10 κράτη – μέλη

Peristeri News
Νοέμβριος30/ 2021

Σαράντα δύο περιπτώσεις μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν συνολικά σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ανακοίνωσε την Τρίτη (ECDC) η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Άντρεα Άμον.

Εξι άλλες «πιθανά» κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος αναλύονται, δήλωσε η Άμον κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η σλοβενική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τη Γαλλία, ένα πρώτο κρούσμα μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στη Ρεουνιόν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ διευκρίνισε στις αρχές του πρωινού ότι «άλλα αποτελέσματα πιθανών κρουσμάτων αναμένονται σε λίγες ώρες».

Σε επίπεδο ΕΕ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιστοιχούν σε ήπιες ή ασυμπτωματικές μορφές του COVID-19, αλλά φαίνεται να έχουν επηρεάσει νεότερους ανθρώπους, σύμφωνα με την Άμον.

«Για να προσδιορίσουμε εάν η μετάλλαξη Όμικρον ξεφεύγει από την ανοσία, πρέπει ακόμα να περιμένουμε μέχρι να γίνουν οι εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιούνται στον ορό των θεραπευμένων ασθενών. Αυτά τα δεδομένα θα φτάσουν εντός δύο εβδομάδων», τόνισε.

Νωρίτερα την Τρίτη, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ δήλωσε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να εγκρίνει εμβόλια προσαρμοσμένα για να στοχεύουν την παραλλαγή Όμικρον εντός τριών έως τεσσάρων μηνών, εάν χρειαστεί, αλλά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Έμερ Κουκ είπε ότι δεν είναι γνωστό εάν οι φαρμακοποιοί θα χρειαστεί να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους για να προστατεύσουν από την Όμικρον, αλλά ο EMA προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο.

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον έφτασε στις 12 Νοεμβρίου στην Ιταλία, ενώ και η Ολλανδία φαίνεται ότι «υποδέχθηκε» νωρίτερα το νέο στέλεχος. «Βρήκαμε την παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον σε δύο δείγματα τεστ που ελήφθησαν στις 19 Νοεμβρίου και 23 Νοεμβρίου», δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική», αναφέρεται επίσης.