PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σύνοδος Ε.Ε.: Μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με στόχο να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των χωρών – μελών.

Οι συνομιλίες αναμένονται ακανθώδεις και μαραθώνιες, με ορισμένους να προεξοφλούν ότι η ολοκλήρωση τους το Σάββατο είναι αμφίβολη. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου ώστε τα 27 κράτη-μέλη να επιτύχουν τη «χρυσή τομή».

Συγκρατημένα αισιόδοξος προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναγνωρίζοντας πάντως πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πριν την έναρξη των συνομιλιών ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο», υπογραμμίζοντας πως  «αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε.

Σημείωσε επίσης πως «κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση» προσθέτοντας πως «οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Τα «αγκάθια» και οι θέσεις της Ελλάδας

Το συνολικό ύψος των κονδυλίων, τα κριτήρια διανομής τους και η αναλογία επιχορηγήσεων/δανείων είναι τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών – μελών. Διαφορές καταγράφονται και στους όρους τους οποίους πρέπει να πληρούν οι χώρες προκειμένου να λάβουν χρήματα όπως και ποιος θα έχει την «εξουσία» για τα χρήματα που θα εκταμιεύονται.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει δηλώσει ότι είναι «αρκετά απαισιόδοξος» για τις πιθανότητες εξεύρεσης συμβιβαστικής συμφωνίας, ενώ με πρόφαση τους φορολογούμενους πολίτες φέρεται να θέλει να λάβει εγγυήσεις για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και ζητεί ευθεία παρέμβαση της Ε.Ε. σε περίπτωση που κάποιες χώρες ξεφύγουν από τους στόχους ή μείνουν πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με τις εξής βασικές θέσεις:

  • τη διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • τη διατήρηση της προτεινόμενης αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια) και
  • τη μη προσθήκη ειδικών προϋποθέσεων για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, πέραν όσων ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment