PeristeriNews.gr
Πολιτική

Συνέντευξη Μητσοτάκης: Για Ερντογάν, Δένδια, Πάσχα, εμβόλιο και οικονομία


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία στιγμή που η επικαιρότητα σφραγίζεται από την πορεία της πανδημίας, τους εμβολιασμούς, τις προοπτικές της οικονομίας και τα εθνικά θέματα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και τον Αντώνη Σρόιτερ.

«Απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική γιατί μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. «Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», σημείωσε.

Οι νέοι να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού

«Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε τον καιρό σύμμαχο και το μεγάλο σύμμαχο που είναι τα εμβόλια.

«Είναι εξαίρεση» είπε για το …κίνημα της πλατείας και τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία», συνέχισε και είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή», συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση όλοι να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ειδικά κάλεσε τους νέους να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

«Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας»

Όπως είπε ήταν απαραίτητη η απόφαση για να μην υπάρξουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές με πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. «Γι’ αυτό και συνταχθήκαμε με τους ειδικούς» είπε. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν αλλά για το λόγο αυτό το αντιστάθμισμα είναι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς πώς πάμε σε άνοιγμα δεδομένων των κρουσμάτων και των θανάτων και διασωληνωμένων, είπε ότι η τάση είναι καθοδική και πως κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, βοηθά και ο καιρός» είπε και πρόσθεσε πως η αγορά ανοίγει συντεταγμένα και κανόνες. «Είναι ένα στοίχημα υπευθυνότητας για όλους» σημείωσε.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή – Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα

«Έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», τόνισε και είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε γρήγορα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας», σημειώνοντας πως από το Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέους τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε δύο φορές ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε.

Το φθινόπωρο θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει «από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων πρώτης γραμμής, ιδίως στους υγειονομικούς». Διευκρίνισε δε ότι η σχετική συζήτηση μεταξύ φορέων και κομμάτων θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί με απόφαση – όποια και αν είναι αυτή – το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το πώς πάμε σε άνοιγμα δεδομένων των κρουσμάτων και των θανάτων και διασωληνωμένων, είπε ότι η τάση είναι καθοδική και πως κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, βοηθά και ο καιρός» είπε και πρόσθεσε πως η αγορά ανοίγει συντεταγμένα και κανόνες. «Είναι ένα στοίχημα υπευθυνότητας για όλους» σημείωσε.

«Ήταν λάθος η Νέα Σμύρνη, μια αστοχία, δεν έπρεπε να συμβεί»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι καλύτερο ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω, παρά χωρίς έλεγχο μέσα στα σπίτια του και όπως επεσήμανε το συζήτησε με τους ειδικούς: «Όλοι μας λένε βγείτε έξω».

Ερωτηθείς για το αν τα φαινόμενα των κορωνοπάρτι στις πλατείες είναι υποκινούμενα είπε ότι ήταν εξαιρέσεις και μεμονωμένα φαινόμενα, σημειώνοντας ότι η ΕΛΑΣ δεν παρενέβη. Ως προς το περιστατικό αστυνομικής βίας πρόσφατα, στη Ν. Σμύρνη, τόνισε: «Η Νέα Σμύρνη ήταν λάθος, η εμπειρία μας έδειξε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή. Είναι αστεία η κατηγορία περί κράτους καταστολής».

«Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός»

«Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων, είπε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι οι ειδικοί. «Κατά κανόνα, 9 στις 10 φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών», ανέφερε. «Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός», υπογράμμισε. «Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας – και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση – είναι θλιβερό», προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της για το άνοιγμα της εστίασης. «Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιος», τόνισε.

Καμία απόλυση εργαζόμενου που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως θα κανένας εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο, ο οποίος δεν θα θέλει να κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού.

«Όταν ο covid φύγει ενδεχομένως κάποια μέτρα να μείνουν στη ζωής μας. Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι προδιεγεγραμμένο. Κανείς εργοδότης δεν θα μπορέσει να απολύσει εργαζόμενο επειδή δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha.

Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου

«Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.

Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων με την Τουρκία είναι το Διεθνές Δίκαιο

«Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λεπτομέρεια των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δενδία υπήρξε άψογος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

«Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά εχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. «Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντηση. Τα θέματα τέθηκε με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται», συνέχισε.

«Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η δική του επιθυμία είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία.

«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα», είπε έπειτα από σχετική ερώτηση ο κύριος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment