PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Άγιο Όρος



Στο εσωτερικό του Αγίου Όρους επικεντρώνονται οι προσπάθειες των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες από την καταστροφική φωτιά περιοχή στο τρίτο πόδι Χαλκιδικής.

Στο εσωτερικό του Αγίου Όρους επικεντρώνονται οι προσπάθειες των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες από την καταστροφική φωτιά περιοχή στο τρίτο πόδι Χαλκιδικής.

Τα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις φλόγες που έκαιγαν το πευκοδάσος περιμετρικά της Ουρανούπολης και η μάχη δίνεται τώρα μέσα στο έδαφος της αθωνικής Πολιτείας, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδαρίου, όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνσή τους. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται με ειδικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν Μονές του Αγίου Όρους.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η φωτιά είχε επεκταθεί προς την Ουρανούπολη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων Αρχών, από τη φωτιά κάηκαν μέχρι στιγμής 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες.

Ακόμη κάηκαν οικόσιτα ζώα και προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τις διωκτικές Αρχές διενεργούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.

Σύμφωνα με “Τα Νέα”, οι Αρχές αναζητούν ως ύποπτο για την φωτιά έναν εργάτη, ο οποίος διέμενε τα τελευταία 24ωρα σε σκήτη του Αγίου Όρους.

Στο μεταξύ, η Ουρανούπολη, η οποία την Πέμπτη έζησε εφιαλτικές στιγμές αφού η πύρινη λαίλαπα έφτασε κοντά στον οικισμό, απειλώντας σπίτια και ξενοδοχεία, προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Αρκετοί παραθεριστές, πάντως, εγκατέλειψαν την περιοχή προκαλώντας, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Αναζωπυρώσεις στην Αρκαδία

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς στην Αρκαδία και την Κορινθία, όμως διάσπαρτα εκδηλώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις, γι’ αυτό και στα δύο μέτωπα και κυρίως στην Αρκαδία, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής οι οποίες παρεμβαίνουν άμεσα.

Στις 3.00 τα ξημερώματα, σημειώθηκε αναζωπύρωση πάνω από το χωριό Ραψομμάτη και η φωτιά απείλησε σπίτια του χωριού, καθώς έφτασε κι έκαψε τις αυλές τους.

Με υπεράνθρωπες, όμως, προσπάθειες οι άνδρες της πυροσβεστικής πρόλαβαν να περιορίσουν την πυρκαγιά πριν επεκταθεί και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σημαντική είναι και η συμβολή του στρατού με μηχανικά μέσα στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Η οικολογική αλλά και η οικονομική καταστροφή στην Αρκαδία είναι τεράστια, αφού μέσα σε πέντε χρόνια κάηκε για δεύτερη φορά ο τόπος και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να αρχίσουν πάλι από το μηδέν.

Οι κτηνοτρόφοι που διέσωσαν από τη φωτιά τα ζώα τους χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές, γιατί δεν υπάρχει άκαφτος τόπος για να βοσκήσουν, ενώ οι γεωργοί στην Πετρίνα, αλλά και σε άλλα χωριά που φύτεψαν ελαιόδεντρα μετά τη φωτιά του 2007 και περίμεναν τον χειμώνα να πάρουν καρπό, τώρα δεν έχουν καλλιέργειες και χρειάζεται να τα ξαναφυτέψουν.

Εν τω μεταξύ, ο 45χρονος, ο οποίος φέρεται να πέταξε ένα τσιγάρο με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η πυρκαγιά, ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί. Όπως ισχυρίστηκε, προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά, αλλά δεν τα κατάφερε.

Άλλα μέτωπα

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε δασικές εκτάσεις, στο Νεοχώρι Δομοκού και στο Μαντούδι Ευβοίας. Στις περιοχές παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών.

Υπό πλήρη έλεγχο και περιορισμό τέθηκε από τους πυροσβέστες η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε χορτολιβαδική έκταση στα Πορόια, στην κορυφογραμμή με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σύμμαχος των πυροσβεστών στάθηκε η δυνατή και παρατεταμένη βροχή στην δύσβατη ορεινή περιοχή.

Στο σημείο παραμένει σε επιφυλακή κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να αποτραπεί πιθανή αναζωπύρωση κρυφών εστιών της πύρινης λαίλαπας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα

Peristeri News

Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Peristeri News

Πέντε συλλήψεις για διακίνηση ηρωίνης – Κατασχέθηκαν 2,5 κιλά ναρκωτικών

Peristeri News

Leave a Comment