• Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Συνεχείς διεργασίες από την κυβέρνηση για την ετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων

Peristeri News
Σεπτέμβριος30/ 2015

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα κλιμάκια της κυβέρνησης, εν όψει της ανακοίνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την προσεχή Δευτέρα.

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα κλιμάκια της κυβέρνησης, εν όψει της ανακοίνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την προσεχή Δευτέρα.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνηση επιθυμούν δια μέσου των προγραμματικών δηλώσεων, να καταστεί σαφές το περίγραμμα της πολιτικής που θα ασκηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό το λόγο, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις, ώστε έως την Δευτέρα το απόγευμα, να έχει αποσαφηνιστεί κάθε λεπτομέρεια του προγράμματος. Οι συζητήσεις πάντως, θα εντατικοποιηθούν κατόπιν της επιστροφής του κ. Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη.

«Η υλοποίηση της συμφωνίας έχει δύο παράλληλους στόχους, τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να «τρέξει» ζητήματα, όπως αυτό της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας αλλά και των διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Μείζονα σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στην άμεση προώθηση των ζητημάτων τόσο των «κόκκινων δανείων», προκειμένου να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία για τους οικονομικά αδύναμους, όσο και των εργασιακών, όπου ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν εκδηλώσει και ενδιαφέρον για να συνδράμουν. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο στόχος είναι, τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην κατευθύνονται μόνο για το χρέος, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να αναφερθεί στο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνηση, το οποίο θα αφορά στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και κυρίως στο κυνήγι του χρήματος που προέρχεται από τη διαφθορά.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση κυβερνητικής πηγής, ότι «το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς αποτελεί κομβικό στόχο για την κυβέρνηση, γιατί είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για δεύτερη φορά».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης, ότι «η κυβέρνηση αποδίδει σημαντικό ρόλο και στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και να βοηθήσει στην αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού επιπέδου των νέων στην Ελλάδα».