PeristeriNews.gr
Διεθνή

Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων


Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται οι αστυνομικές Αρχές και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων, ενόψει των γιορτών σε εβραϊκά ιδρύματα.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανησυχίας στη γηραιά ήπειρο για τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάφορες χώρες που υποστηρίζουν την ισραηλινή κυβέρνηση στον πόλεμο που κήρυξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι Αρχές ήδη έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον επτά συλλήψεις σε Γερμανία, Δανία και Ολλανδία, και δεν είναι σαφές αν πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο της Ε.Ε ή μεμονωμένες επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Το εορταστικό κλίμα, η συγκέντρωση πλήθους στις χριστουγεννιάτικες αγορές καθώς και η τουριστική κίνηση εν μέσω των διακοπών, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για επιθέσεις εξτρεμιστών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Δανία και Γερμανία ανακοίνωσαν χτες τη σύλληψη επτά υπόπτων για τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και κάποιων φερόμενων ως μέλη της Χαμάς, που θεωρούνται ύποπτοι για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων κατά εβραικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, όπως μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CBS».

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes», αξιωματούχοι της Χαμάς αρνούνται ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μέλη της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης. Σε δήλωσή του στο Reuters, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, τονίζει: «Αρνούμαστε ότι υπάρχουν μέλη της Χαμάς που βρίσκονται υπό κράτηση σε Δανία, Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η δημοσίευση αυτών των ισχυρισμών έχει στόχο να επηρεάσει τις μαζικές συγκεντρώσεις που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη στην Ευρώπη».

Κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε Δανία και Γερμανία;

Οι ανακοινώσεις των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων σε Δανία και Γερμανία εκδόθηκαν ξεχωριστά από τις εθνικές Αρχές και δεν ήταν σαφές πώς συνδέονται οι συλλήψεις ή αν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, ενδεχομένως μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης που εκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Στη Γερμανία, οι Αρχές δήλωσαν χθες ότι συνέλαβαν τρία ύποπτα μέλη της Χαμάς που φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις σε εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη. Δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Βερολίνο και ένας στην ολλανδική πόλη Ρότερνταμ, ενώ ένας τέταρτος ύποπτος ανακρίνεται προσωρινά στο Βερολίνο, δήλωσε η ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας.

Οι Αρχές αναφέρθηκαν στους υπόπτους μόνο με τα μικρά τους ονόματα και το πρώτο αρχικό του επωνύμου τους, σύμφωνα με τους γερμανικούς κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν επίσης ότι οι ύποπτοι σκόπευαν να αποθηκεύσουν όπλα στο Βερολίνο για πιθανή χρήση σε επίθεση. Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από έφοδο της αστυνομίας σε πέντε διαμερίσματα και ένα εστιατόριο στο Βερολίνο, όπως μετέδωσαν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Πρόσθεσαν επίσης ότι ο ένας από τους τέσσερις υπόπτους είχε αναλάβει από τους ηγέτες της Χαμάς στο Λίβανο την αποστολή να εντοπίσει μια «αποθήκη με όπλα στην Ευρώπη, την οποία η οργάνωση είχε εγκαταστήσει κρυφά στο παρελθόν», μετέδωσε το BBC και πρόσθεσε: «Τα όπλα επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βερολίνο και να διατηρηθούν σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων στην Ευρώπη».

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τρία άτομα ενώ ένας ακόμη στην Ολλανδία ως ύποπτοι για συνωμοσία με στόχο να εξαπολύσουν «τρομοκρατική ενέργεια».

Οι αξιωματούχοι στην Κοπεγχάγη με τη σειρά τους δεν έδωσαν λεπτομέρειες πέραν του ότι οι συλλήψεις είχαν «διασυνδέσεις με το εξωτερικό» και «σχετίζονταν με εγκληματικές συμμορίες», ξεχωρίζοντας την απαγορευμένη, κυρίως μεταναστευτική συμμορία «Loyal to Familia», η οποία ενορχηστρώνει βεντέτες, ληστείες, εκβιασμούς και πωλήσεις ναρκωτικών στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Ωστόσο, ο Φλέμινγκ Ντρέγερ, επιχειρησιακός επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας, δήλωσε οι Αρχές ότι έχουν εστιάσει την προσοχή τους υρίως σε εβραϊκά ιδρύματα. Τόνισε επίσης ότι η Δανία δεν αλλάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, που είναι «σοβαρό», το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, από το 2010.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Ντρέγερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε «συνεργασία με τους ξένους εταίρους μας» και ότι οι συλληφθέντες αποτελούσαν μέρος «ενός δικτύου».

«Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό» δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο σε σχέση με το Ισραήλ και τη Γάζα, να υπάρχει κάποιος που μεταφέρει μια σύγκρουση κάπου αλλού στον κόσμο στη δανέζικη κοινωνία», πρόσθεσε.

Στην Ολλανδία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 57χρονος Ολλανδός συνελήφθη στην πόλη του Ρότερνταμ, βάσει αιτήματος των γερμανικών αρχών, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αρχών. Την Τρίτη, η ολλανδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία αύξησε τον συναγερμό απειλής της χώρας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης στη χώρα είναι πλέον «σημαντική».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Μάρκο Μπούσμαν ευχαρίστησε τις αρχές για τις συλλήψεις και δήλωσε ότι «οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων και εβραϊκών ιδρυμάτων έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες» λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να επισημάνει ότι «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εργάζεται ακατάπαυστα και εξαντλητικά για να επεκτείνει τις θανατηφόρες επιχειρήσεις της στην Ευρώπη και ως εκ τούτου αποτελεί απειλή για την εσωτερική ασφάλεια αυτών των χωρών».

Στις ΗΠΑ, ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, κατέθεσε στο Κογκρέσο στις 5 Δεκεμβρίου ότι τα επίπεδα συναγερμού τρομοκρατίας στη χώρα, είχαν φτάσει σε «ένα εντελώς άλλο επίπεδο» μετά την επίθεση της Χαμάς. «Οι επιθέσεις γίνονται επίσης εν μέσω μιας αναφερόμενης αύξησης των αντισημιτικών απειλών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment