Κοινωνία

Συμμορία μαϊμού ηλεκτρολόγων άδειαζε σπίτια ηλικιωμένων

Συνολικά 12 μέλη αποτελούσαν μία δραστήρια συμμορία που έκλεβε ηλικιωμένους με τη μέθοδο της απασχόλησης, αποκομίζοντας χρηματικά οφέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τις τουλάχιστον 22 κλοπές που είχε πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η δράση της συγκεκριμένης συμμορίας έλαβε τέλος, μετά από επιχείρηση που έγινε το πρωί της Πέμπτης (5/5) σε διάφορες περιοχές της Αττικής, από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και άλλες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά συνελήφθησαν 10 άτομα (9 άνδρες και μία γυναίκα), όλοι τους Έλληνες, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο συνεργοί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα δρούσε εδώ και τουλάχιστον 8 μήνες, βάζοντας στο στόχαστρο ηλικιωμένους και αδειάζοντας τους τα σπίτια με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας κινούμενα, πρωινές – μεσημβρινές ώρες, με οχήματα ιδιοκτησίας τους ή συγγενικών τους προσώπων, σε ομάδες τριών έως πέντε ατόμων, περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε σημεία με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα (λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα), προκειμένου να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους. Στη συνέχεια και στοχεύοντας αποκλειστικά σε ηλικιωμένα άτομα, τα ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στις οικίες τους και κατά την είσοδό τους σε αυτές τους απευθύνονταν, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή των συντηρητών ανελκυστήρων.

Ακολούθως τους έπειθαν ότι τυγχάνει επιτακτική ανάγκη εισόδου τους στις οικίες, προκειμένου να εξετάσουν υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή ρευματοκλοπή ή βλάβη του ασανσέρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσποιούνταν τους μεταφορείς-καθαριστές χαλιών για παράδοση σε ένοικους της ίδιας πολυκατοικίας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός εμπορίας χαλιών που ασκούσαν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Με την απόκτηση πρόσβασης στο εσωτερικό των οικιών, κάποιοι εξ αυτών οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στον χώρο συνήθως της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ παράλληλα οι συνεργοί τους, ερευνούσαν επισταμένα τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή. Αμέσως μετά τις κλοπές, επιβιβάζονταν στα αυτοκίνητά τους, όπου τους ανέμεναν οι οδηγοί συνεργοί τους και διέφευγαν άμεσα από το σημείο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι φρόντιζαν για το άψογο της εμφάνισης-αμφίεσής τους, προκειμένου να πείθουν, ως προς την -κατά περίπτωση- ιδιότητα που επικαλούντο, ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες επιδείκνυαν στα θύματά τους έγγραφα με το λογότυπο εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι υποπτεύονταν τις προθέσεις τους, δεν δίσταζαν να γίνουν ιδιαίτερα φορτικοί έως και απειλητικοί, προκειμένου να κάμψουν τις αμφιβολίες τους και να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους.

Τα κλοπιμαία τα διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων, προκειμένου αφενός να αποκομίζουν άμεσα οικονομικό όφελος και αφετέρου να μην τηρούν στην κατοχή τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα, πειστήρια των παράνομων ενεργειών τους. Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν -22 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των 27.150 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 3.140 δολαρίων Η.Π.Α., πλήθος κοσμημάτων, ρολόγια κι άλλα τιμαλφή, 2 «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα και είδη ρουχισμού που έφεραν κατά τις έκνομες ενέργειες.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Related posts

ΕΟΔΥ: 13.462 rapid test – 2.226 θετικά την Τρίτη 28/6

Peristeri News

Κορωνοϊός: 16.115 νέα κρούσματα – 9 θάνατοι – 95 σε ΜΕΘ

Peristeri News

Υπολογίσετε την ετήσια άδεια που δικαιούστε – Τι ισχύει για τη χορήγησή της

Peristeri News

Leave a Comment