PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Συμμετοχή Περιφερειάρχη σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για την Οδική Ασφάλεια


Στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για την Οδική Ασφάλεια (ΕΣΟΑ) και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, συμμετείχε την Τρίτη (30.10.2012) ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για την Οδική Ασφάλεια (ΕΣΟΑ) και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, συμμετείχε την Τρίτη (30.10.2012) ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής ενημέρωσε τα μέλη της για τις αρμοδιότητες των Περιφερειών, τις δράσεις που αναπτύσσουν σχετικά με την οδική ασφάλεια, ενώ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού εθνικού και κοινωνικού ζητήματος.

Μεταξύ των προτάσεων αυτών, περιλαμβάνεται η δημιουργία Ολοκληρωμένης Βάσης Δεδομένων, σε συνεργασία και με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, την Τροχαία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, στην οποία θα γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των τροχαίων συμβάντων. Στη συνέχεια, τα στοιχεία θα αξιολογούνται, θα αναλύονται τα αίτια των ατυχημάτων, θα ελέγχονται τα αποτελέσματά τους και θα προτείνεται σειρά ενεργειών. Η δράση αυτή μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, χωρίς έτσι να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός τους Κράτους.

Παράλληλα, ο κ. Σγουρός, πρότεινε την ανάπτυξη ενός Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών για τις Μεταφορές, που θα ενσωματώνει διάφορες μεθόδους, όπως είναι η αναφορά σε θέσεις που χρησιμοποιούνται από άλλους φορείς, η αναφορά ατυχημάτων σε διευθύνσεις ή συμβολή οδών και η δυνατότητα παραγωγής εποπτικών χαρτών σε διάφορες κλίμακες.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής πρότεινε τη θέσπιση Ημέρας Οδικής Ασφάλειας και τη διοργάνωση Λαμπαδηδρομίας Οδικής Ασφάλειας, σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και παράλληλα τη θέσπιση βραβείου για το Δήμο ή την Περιφέρεια που θα αυξήσει το δείκτη Οδικής Ασφάλειάς της.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και αυτό φαίνεται κυρίως από τον αριθμό των συναρμόδιων Υπουργείων. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας δίνουν καθημερινά έναν σκληρό αγώνα για τη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστους πόρους. Υπενθυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2011 αρχικά και στη συνέχεια στον Οκτώβριο έγινε προσπάθεια μεταφοράς της αρμοδιότητας για το πρωτεύον οδικό δίκτυο της Αττικής από το Υπουργείο στην Περιφέρεια. Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή μένει μέχρις στιγμής μετέωρη, αφού δεν έχουν μεταφερθεί και οι αντίστοιχοι πόροι, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 102, παρ. 5 του Συντάγματος και όλα αυτά παρά τις συνεχείς οχλήσεις και καταγγελίες από μέρους μας».

Τέλος, ο κ. Σγουρός, αναφερόμενος στη λειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ, αρμοδιότητα που ανήκει στις Περιφέρειες, τόνισε η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και πιστοποίησής τους κατά ISO9001 και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο του τακτικού ελέγχου των οχημάτων: «Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως δεν έχει καμία διαφορά η προληπτική συντήρηση των αυτοκινήτων από την προληπτική ιατρική. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment