PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σύλληψη σπείρας που διέπραττε κλοπές σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι


Εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε συστηματικά κλοπές και διαρρήξεις σε οικίες και αποθήκες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Χαλκίδας και του Λουτρακίου κατάφερε να εξαρθρώσει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, αστυνομικοί πραγματοποίησαν την Πέμπτη οργανωμένη επιχείρηση σε Πεύκη, Περιστέρι, Πατήσια και Κυψέλη και κατάφεραν να συλλάβουν έξι μέλη της, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Όπως ανέφερε ο διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 42 διαρρήξεις, ενώ κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, ασημικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους στις διαρρήξεις των οικιών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία σπάνια διαφοροποιούνταν και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες το απαιτούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του διεθνικού χαρακτήρα της Οργάνωσης και της συμμετοχής σε αυτή στελέχους της Γεωργιανής Μαφίας, την όλη επιχείρηση συνέδραμε και σύνδεσμος της EUROPOL

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της ΕΛΑΣ

Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και αποθήκες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Χαλκίδας και του Λουτρακίου.

Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι “VOR V ZAKONE” ή “Thieves in Law”.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, αστυνομικοί της υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν χθες 30 Σεπτεμβρίου 2021, οργανωμένη επιχείρηση σε Πεύκη, Περιστέρι, Πατήσια και Κυψέλη και κατάφεραν να συλλάβουν έξι (6) μέλη της, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό που έφερε τον τίτλο «VOR».

Λόγω του διεθνικού χαρακτήρα της Οργάνωσης και της συμμετοχής σε αυτή στελέχους της Γεωργιανής Μαφίας, την όλη επιχείρηση συνέδραμε και σύνδεσμος της EUROPOL .

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 42 διαρρήξεις, ενώ κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, ασημικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από την εγκληματική τους δράση υπερβαίνει τις 194.000 ευρώ.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς, που συνέβαλαν με τρόπο επαγγελματικό στην εξάρθρωση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης.

Σας ευχαριστώ.»

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Απόστολος Σκρέκας:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την εξάρθρωση μιας διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής ομάδας διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις σε οικίες και αποθήκες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Χαλκίδας και του Λουτρακίου.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και απόπειρες αυτών, του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για απείθεια, πλαστογραφία καθώς και των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες 30 Σεπτεμβρίου 2021, τους άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέδραμε και σύνδεσμος ΕUROPOL, λόγω του διεθνικού χαρακτήρα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της συμμετοχής σε αυτή στελέχους της Μαφίας.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που επιδίωκε τη διάπραξη κακουργημάτων και κυρίως διακεκριμένων κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και αποθήκες.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ήταν δομημένη στα πλαίσια των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διεθνών αστυνομιών φέρει και τον τίτλο του «VOR», ήταν φυσικός αυτουργός σε ορισμένες διαρρήξεις, κυρίως στην επαρχία. Ήταν αυτός που λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας, τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Σημαντικό ρόλο στην ομάδα κατείχε έτερος συλληφθείς, ο οποίος είχε τον ρόλο του «επιχειρησιακού αρχηγού» ειδικά στις περιπτώσεις που η ομάδα δρούσε σε οικίες. Ήταν αυτός που έδινε τις σχετικές εντολές στους υπολοίπους και επιπλέον ήταν το άτομο το οποίο λάμβανε τις σχετικές πληροφορίες για τις οικίες-στόχους, πολλές φορές ακόμα και από οικιακές βοηθούς, τις οποίες στη συνέχεια διοχέτευε στην ομάδα.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, όπως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους στις διαρρήξεις των οικιών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία σπάνια διαφοροποιούνταν και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες το απαιτούσαν.

Επέλεγαν αρχικά περιοχές στην Αττική ή στην επαρχία, όπου μετέβαιναν χρησιμοποιώντας πάντα τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα της οργάνωσης. Για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους, μετέβαιναν στην περιοχή σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν οι ένοικοι έλειπαν, και κατόπτευαν τις οικίες. Ακολούθως επιτηρούσαν τις κινήσεις των ενοίκων, ώστε να είναι σε θέση να καταστρώσουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την επίτευξη τους στόχου τους.

Όταν τα μέλη της οργάνωσης, επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν και αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην διάρρηξη των οικιών, στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά των στόχων σημεία και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους (πχ κλειστά παντζούρια) έλεγχαν εξωτερικά τα διαμερίσματα προκειμένου να καταλάβουν αν απουσίαζαν οι ένοικοί τους.

Ακολούθως, με διαφόρους τρόπους και τεχνάσματα προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών. Τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας παρέμενε σε κατάλληλο σημείο και επιτηρούσε εξωτερικά την πολυκατοικία, ώστε να βεβαιωθεί ότι αφενός μεν δεν θα προσεγγίσουν το σημείο αστυνομικές δυνάμεις και αφετέρου ότι δεν θα επιστρέψουν οι ένοικοι. Επιπλέον έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή προκειμένου να μην τους καταγράψουν.

Η δράση της ομάδας δεν περιοριζόταν μόνο σε διαρρήξεις στην περιφέρεια της Αττικής.

Χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της ομάδας και σχεδόν πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αρχηγού μετέβαιναν σε διάφορες πόλεις της επαρχίας όπως στο Λουτράκι και στη Χαλκίδα και πραγματοποιούσαν και εκεί κλοπές και διαρρήξεις με τον ως άνω αναφερόμενο τρόπο δράσης.

Μάλιστα ήταν τέτοιο το επίπεδο οργάνωσής τους ως προς τα μέτρα προφύλαξης, που στις περιπτώσεις που μετέβαιναν στην επαρχία απέφευγαν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα μεταξύ τους προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις μικρές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πλήθος ηλεκτρικών και διαρρηκτικών εργαλείων,

• κάνη μακρύκαννου όπλου, 2 αεροβόλα όπλα, 2 διακοσμητικά πιστόλια και 2 μαχαίρια,

• 2 συσκευές ανίχνευσης μετάλλων και μπαλτάς,

• πλήθος διάφορων ασημικών και διακοσμητικών χώρου,

• πλήθος οικιακών συσκευών, τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές,

• αναλογικός ασύρματος και 2 συσκευές ενδοεπικοινωνίας,

• πλήθος κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, ηλεκτρονικών συσκευών και tablet,

• πλήθος ρολογιών και πλήθος πορτοφολιών,

• πλήθος αρωμάτων και γυαλιών ηλίου,

• χρυσά και ασημένια κοσμήματα,

• πλήθος γυναικείων τσαντών διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων,

• δερμάτινα είδη ένδυσης και υπόδησης,

• ζυγαριά ακριβείας,

• πλήθος αποδείξεων ενεχυροδανειστηρίων,

• πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων,

• 4 αυτοκίνητα,

• το χρηματικό ποσό των 7.863 ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ, 2 συλλογές διαφόρων νομισμάτων, 4 χρυσές λίρες Αγγλίας, καθώς και κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό,

• διαβατήρια,

• δελτία μεταφοράς κεφαλαίων εξερχόμενων εμβασμάτων,

• τουλάχιστον δέκα (10) ενεχυριάσεις χρυσών κοσμημάτων, τα οποία και κατασχέθηκαν και

• μικροποσότητα κάνναβης.

Από την γενικότερη έρευνα, προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων. Ήταν άεργοι, δεν είχαν κανένα νόμιμο εισόδημα και μοναδική πηγή εσόδων τους αποτελούσαν οι εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Ο αρχηγός της οργάνωσης έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα και θεωρείται επαγγελματίας εγκληματίας που καταλαμβάνει υψηλή θέση μεταξύ άλλων εγκληματιών του οργανωμένου εγκλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το 2004 χρήστηκε «Thief-in-law» ( «Κλέφτης στο νόμο» ή στα Ρώσικα, «Vor V Zakone»).

Ομοίως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι στη χώρα μας και σε βάρος τους έχουν σχηματισθεί πλήθος δικογραφιών για κλοπές σε οικίες, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν εκτίσει και ποινές φυλάκισης.

Τέλος, σε βάρος συλληφθέντα εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης ενός έτους για απόδραση κρατουμένου από το κατάστημα κράτησης το 2014, όταν παραβίασε τακτική εννιαήμερη άδεια και δεν επέστρεψε ως όφειλε.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ σε συνεργασία με διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς εξετάζεται η διεθνής δράση της εγκληματικής οργάνωσης και οι δεσμοί των μελών της με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τσιόδρας: Σήμα κινδύνου για ιλαρά, κοκκύτη, στρεπτόκοκκο

Peristeri News

Στο ΣτΕ το πολεοδομικό σχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών

Peristeri News

ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής για μη εγκεκριμένο συστατικό

Peristeri News

Leave a Comment