PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σύλληψη για ύβρεις κατά του Γέροντα Παΐσιου μέσω facebook


Συνελήφθη στα Ψαχνά Ευβοίας ένας 27χρονος που διαχειριζόταν σελίδα στο facebook η οποία τιτλοφορούσε «Γέροντας Παστίτσιος» και -σύμφωνα με την αστυνομία- περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Συνελήφθη στα Ψαχνά Ευβοίας ένας 27χρονος που διαχειριζόταν σελίδα στο facebook η οποία τιτλοφορούσε «Γέροντας Παστίτσιος» και -σύμφωνα με την αστυνομία- περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Όπως ανακοινώθηκε, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η σύλληψη έγινε μετά από κατάθεση στις 20 Σεπτεμβρίου σχετικής ερώτησης προς τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη από τον βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά.

Για «κορυφαία πράξη παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που κανονικά θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2012 να συλλαμβάνεται πολίτης εξαιτίας σατιρικού σχολιασμού σε προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η τρόικα εσωτερικού δεν ισοπεδώνει μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως «η ελευθερία του λόγου συμπεριλαμβάνει και τη σάτιρα, όσο “ασεβή” και “προσβλητική” κι αν τη θεωρούν κάποιοι». «Όπως, ακριβώς, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την ταινία για τον Μωάμεθ, έτσι δεν μπορεί να διώξει τη σελίδα για τον “Όσιο Παστίτσιο”», συμπληρώνει.

Ο πολιτικός σχημαντισμός σημειώνει επίσης ότι «οι ίδιες ακριβώς δικαστικές και αστυνομικές αρχές που αφήνουν ατιμώρητες τις καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις, έσπευσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να διωχθεί ο δημιουργός της σελίδας». «Στην Ελλάδα του 2012, μπορεί κάποιος να βρεθεί στη φυλακή αν κάνει πλάκα με τη θρησκοληψία, αλλά δεν διώκεται όποιος στην ιστοσελίδα του καλεί στην εξόντωση των μεταναστών και των ψυχικά πασχόντων», παρατηρεί.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δικαιώνεται πλήρως η πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για άμεση κατάργηση της αναχρονιστικής και αντιδημοκρατικής διάταξης περί βλασφημίας. Εξίσου επίκαιρη, αποδεικνύεται και η θέση μας για το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας».

«Όταν ο νόμος εξισώνει την βλασφημία με την παιδεραστία είναι άδικος. Θέλω να παραστώ ως μάρτυρας υπεράσπισης του 27χρόνου που συνελήφθη», ήταν το σχόλιο του Δ. Παπαδημούλη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Τη θέση ότι «ανθρωποώρες, χρήματα και άλλοι πόροι σπαταλώνται για αστειότητες, όπως για τη σύλληψη του διαχειριστή μιας σατιρικής ιστοσελίδας στο facebook», διατυπώνει η ΔΡΑΣΗ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η σάτιρα δεν πρέπει να ενοχοποιείται». Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ακόμη και όταν η σάτιρα στοχοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα, πρέπει να αφήνεται ελεύθερη. Ως μια οξεία μορφή κριτικής, είναι απαραίτητη για το διάλογο σε οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία. Η καταστολή της είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό βήμα και οδηγεί σε ουσιαστική περιστολή ατομικών ελευθεριών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος δικάζεται ξανά για εκδικητική πορνογραφία

Peristeri News

Συνελήφθη γνωστός τράπερ στην Κηφισιά

Peristeri News

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Peristeri News

Leave a Comment