PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σύγκλιση απόψων Ομπάμα-Ολάντ για την ανάπτυξη


Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχει «σύγκλιση» στις απόψεις του ιδίου και αυτές του Μπαράκ Ομπάμα για την ανάπτυξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχει «σύγκλιση» στις απόψεις του ιδίου και αυτές του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ανάπτυξη, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση τους πως η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη.

«Όσον αφορά την ανάπτυξη ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι απόψεις του συγκλίνουν» με αυτές της Γαλλίας, δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες έχουν «την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Εξάλλου ο Ομπάμα επεσήμανε μετά την συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Ολάντ, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας, ότι η σύνοδος της Ομάδας των 8 (G8), που θα πραγματοποιηθεί στο Καμπ Ντέιβιντ, θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τρόπους προαγωγής της ανάπτυξης παράλληλα με τις μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.

«Ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους.

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα είναι «απαραιτήτως» στην ατζέντα της συνόδου της Ομάδας των 8 (G8), εκτίμησε ο Φρανσουά Ολάντ. «Θα υπάρξει απαραιτήτως μια συνεδρίαση γι’ αυτό το θέμα», απάντησε ο Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια συνάντηση των ευρωπαίων μελών της G8 (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία).

«Θα γίνει στο ίδιο πνεύμα (που έγινε η συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα), δηλαδή για να εκφράσουμε την επιθυμία μας και να στείλουμε όλα τα μηνύματα ώστε να ενθαρρύνουμε αυτή τη θέση, αυτή την απόφαση, αυτή τη θέληση να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η (Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα) Μέρκελ και εγώ ο ίδιος έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ευρώπη να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα για να της εκφράσει τη σημασία που προσδίδουμε στη συμμετοχή της στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Πιστεύω ότι εκφράζω τη σκέψη του αμερικανού προέδρου όταν λέω ότι εμείς συλλογικά –και θα το επαναλάβουμε στη G8, σε κάθε περίπτωση θα το κάνω εγώ– πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουν οι Έλληνες να παραμείνουν στην ευρωζώνη και για να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια όσον αφορά την ανάπτυξη, την επενδυτική δραστηριότητα», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι “υπενθύμισε” στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα τη “δέσμευσή” του να αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2012. “Υπενθύμισα στον πρόεδρο Ομπάμα ότι έχω δεσμευτεί να αποσύρω τις μάχιμες μονάδες μας από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2012”, δήλωσε ο Ολάντ, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας. “Διευκρίνισα επίσης ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί με άλλη μορφή”, επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του Ολάντ γίνονται την ώρα που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει πως το Παρίσι θα εξακολουθεί να συνεισφέρει στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF) μέχρι το 2014 με έναν αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο.

Στο μεταξύ ο Τζιμ Τάουνσεντ, αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για το ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι ο γάλλος πρόεδρος “θα πρέπει να αναλογιστεί τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Γαλλία στο ΝΑΤΟ”, προτού ανακοινώσει την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.”Όποιος γίνεται πρόεδρος πρέπει να αντιπαραβάλλει τις δεσμεύσεις του με την πραγματικότητα”, σημείωσε ο Τάουνσεντ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro. Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο “το Αφγανιστάν θα είναι μεγάλο θέμα” στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά “δεν θα πρόκειται για απόσυρση, αλλά για τον τρόπο εφαρμογής της μεταβίβασης της αποστολής μας στον αφγανικό στρατό”. Εξάλλου ένα μήνυμα που θέλει να περάσει το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει: “Εισήλθαμε μαζί και πρέπει να απομακρυνθούμε μαζί”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment