PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στόλτενμπεργκ: «Θετική προσέγγιση» στο θέμα της Τουρκίας το μήνυμα στην ΕΕ


Να μην ξεχάσουν την σημασία της Τουρκίας για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη Δύση και να αναζητήσουν «θετικές προσεγγίσεις», κάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που ξεκινούσε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα αποφασίσει για την στάση έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Φυσικά οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, επεσήμανε ο Στόλντενμπεργκ, ωστόσο επιχειρώντας να δικαιολογήσει την θέση του, είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Δύσης, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία».

«Η Άγκυρα υπήρξε καθοριστική για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, ενώ είναι επίσης το μέλος του ΝΑΤΟ που υπέστη τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις» συνέχισε.

Στο ΝΑΤΟ έχουμε εργαστεί για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση αυτού του μηχανισμού. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες για την επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», είπε ο γενικός γραμματέας.

«Και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και συμφώνησαν επίσης να ακυρώσουν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

«Πιστεύω επίσης ότι μέσω  των τεχνικών συνομιλιών, των στρατιωτικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποκλιμάκωση, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις, πολιτικές διαπραγματεύσεις, αντιμετώπιση των βασικών βασικών ζητημάτων, της κύριας διαμάχης. Φυσικά, οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι και οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και ήταν καθοριστική για την καταπολέμηση του ISIS, την απελευθέρωση του εδάφους του ISIS που ελέγχεται στο Ιράκ και τη Συρία», εξήγησε

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment