PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στο κρατητήριο του αερολιμένα Κωνσταντινούπολης ο πρόεδρος της Ποντιακής Ομοσπονδίας


Για καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης, κάνει λόγο η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, που κατ’ εντολή του Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την κρατηση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτασε προκειμένου να παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

«Όταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων γύρω στις 11, πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κρατήσανε. Με πήρανε λοιπόν, ένας αστυνομικός στην αρχή, και μετά άλλοι δύο, από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου, καταλήξαμε να μού πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα και να κάτσω και έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα» ανέφερς στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης ενημερώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ότι οι τουρκικές Αρχές θα απελάσουν, ως persona non grata τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη με πτήση στις 19:00 και προορισμό το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Σε ανάρτηση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής «αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, τους, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου. Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές .

Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό για το ζήτημα της απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) κ. Γιώργου Βαρυθυμιάδη ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι «αποτελεί προκλητική και προσβλητική ενέργεια, όχι μόνον για τους απανταχού Ποντίους αλλά για το σύνολο των Ελλήνων. Δεν αποτελεί δε μεμονωμένο γεγονός, γιατί υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητων απελάσεων, όπως αυτές δύο Ελληνίδων επιστημόνων στο άμεσο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό, όπως και σε όλα τα εθνικά θέματα δεν δημαγωγεί, όπως έπραττε η Νέα Δημοκρατία την περίοδο της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ζητήσει τη Δευτέρα από το Υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοβουλευτική ερώτηση, να τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που έχει και τα μέτρα που έχει λάβει, πέραν του προαναγγελθέντος διαβήματος. Ένα όμως είναι βέβαιο πρόσθεσε: η κριτική που ασκήσαμε στην Κυβέρνηση, για το ότι έθεσε ως μοναδικό στόχο «ένα ήσυχο καλοκαίρι» με την Τουρκία, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δυστυχώς επαληθεύθηκε. Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και τις προκλήσεις αν δεν δεσμευθεί, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, για διάλογο και λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».​

O εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, καταδίκασε «την απαράδεκτη τουρκική κίνηση εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γ. Βαρυθυμιάδη» προσθέτοντας: «Η κράτησή του είναι επιθετική κίνηση, στην οποία πρέπει άμεσα να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Για «νέο παραλήρημα ναζιστικού τύπου» έκανε λόγο η Ελληνική Λύση. Εξέφρασε οργή «για τον συνεχή, ανελέητο διωγμό των Ελλήνων του Πόντου» και κάλεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νίκη οι Νίκος Αναδιώτης και Άκης Τσελέντης

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Leave a Comment