PeristeriNews.gr
Διεθνή

Στο Κίεβο μπήκαν οι Ρώσοι


Στο βόρειο Κίεβο και συγκεκριμένα στην περιοχή Όμπολον, που απέχει περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και τα κυβερνητικά κτίρια, έφτασαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας να καλεί τους πολίτες να ετοιμάζουν… βόμβες μολότοφ.

«Προτρέπουμε τους πολίτες να μας ενημερώσουν για κινήσεις στρατευμάτων, να φτιάξουν μολότοφ και να εξουδετερώσουν τον εχθρό», αναφέρει η σελίδα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Facebook.

Παράλληλα μοιράζονται Καλάσνικοφ και άλλα όπλα σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα. Πυροβολισμοί έχουν ήδη ακουστεί στο κέντρο της πόλης, αν και δεν είναι σαφής η προέλευσή τους.

Ουκρανός βουλευτής: Κοιτάζω το Καλάσνικόφ μου

Έτοιμος να πιάσει και ο ίδιος τα όπλα και να υπερασπιστεί την πατρίδα του δηλώνει ο Ουκρανός βουλευτής Σβιάτοσλαβ Γιούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κοιτάζει το Καλάσνικόφ του.

«Έχουμε μία ευρείας κλίμακας εισβολή που έχει ως στόχο να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος και να το καταλάβει» τόνισε μιλώντας στο Radio 4 του BBC. Ερωτηθείς ποιο είναι το σχεδιό του αν ο ουκρανικός στρατός αποτύχει να σταματήσει τη ρωσική εισβολή, απάντησε: «Κοιτάζω τώρα το προσωπικό μου AK -47».

«Εξοπλίζουμε όσους ανθρώπους θέλουν να δώσουν τη μάχη κατά των Ρώσων με κάθε τρόπο. Είμαστε ένα έθνος 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι. Θα δώσουμε μάχη με ό,τι έχουμε και με όποια βοήθεια μας προσφέρει ο κόσμος» πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Αργά ή γρήγορα η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει αυτή η εισβολή», είπε σε νέο μήνυμά του το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά τη δεύτερη ημέρα που εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Ζελένσκι μιλώντας και στα ουκρανικά και στα ρωσικά, απηύθυνε εκκλήσεις στη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός. «Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας», είπε, τονίζοντας ότι μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις «θα υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί από μακριά τι συμβαίνει στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως οι νέες κυρώσεις δεν έπεισαν τη Ρωσία να αποσυρθεί από μια επίθεση.

Επιβεβαίωσε τις πολλαπλές αναφορές για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία το πρωί της Παρασκευής. Όπως είπε, τα πλήγματα ξεκίνησαν στις 4 το πρωί τοπική ώρα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν τα ρωσικά στρατεύματα από το αναπτυχθούν προς περισσότερες κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τα ρωσικά πλήγματα στοχεύουν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους, αναφέρει το Reuters.

Χθες το βράδυ, είχε προειδοποιήσει για την εντεινόμενη επίθεση στην πρωτεύουσα. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και ότι ήξερε ότι ήταν ο νούμερο ένα στόχος της Ρωσίας αυτή τη στιγμή.

Συνομιλίες με αξιωματούχους των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ θα έχει ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αργότερα σήμερα στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, προτού διατάξει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Αυξημένη ακτινοβολία στην ζώνη του Τσέρνομπιλ

Υπέρβαση των επιπέδων ελέγχου της ακτινοβολίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ, μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η αρμόδια Ουκρανική Αρχή Ρύθμισης της πυρηνικής ενέργειας αρχή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian στο Κίεβο.

«Τα επίπεδα ελέγχου της ακτινοβολίας Γάμμα έχουν αυξηθεί σημαντικά» αναφέρεται στην σελίδα στο Facebook της ουκρανικής υπηρεσίας.

«Τα δεδομένα του αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης ακτινοβολίας της ζώνης αποκλεισμού, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα ελέγχου της δόσης ακτινοβολίας Γάμμα έχουν αυξηθεί σημαντικά», αναφέρει η υπηρεσία.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να διαπιστωθούν οι λόγοι της αλλαγής του επιπέδου της ακτινοβολίας στη ζώνη αποκλεισμού λόγω της κατοχής του πυρηνικού σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις και των συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χθες τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, όπως επιβεβαίωσε ο Μιχαήλ Ποντιλιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Στρατός Ουκρανίας: Χρειαζόμαστε όλους τους νεοσύλλεκτους, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς

Μετά τις αναφορές ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλχθει στην πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ο στρατός της χώρας με ανάρτησή του στο Twitter καλεί τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους να βοηθήσουν στην αναχέτιση των ρωσικών δυνάμεων. «Χρειαζόμαστε όλους τους νεοσύλλεκτους, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς».

Η δήλωση, που αποδίδεται- σύμφωνα με το BBC- στον Διοικητή των Στρατευμάτων, Γιούρι Γκαλούσκιν, αναφέρει: «Σήμερα, η Ουκρανία χρειάζεται τους πάντες. Όλες οι διαδικασίες ένταξης είναι απλοποιημένες. Φέρτε μόνο το διαβατήριό σας και τον αριθμό ταυτότητάς σας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας», αναφέρει προσθέτοντας πως όποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εγγραφή του, απλά πρέπει να αναφέρουν το επίσημο tweet.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο βόρειο Κίεβο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Όμπολον, που απέχει περίπου 9 χιλιομετρα από το κέντρο της πόλης και τα κυβερνητικά κτίρια, έφτασαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας να καλεί τους πολίτες να ετοιμάζουν… βόμβες μολότοφ. «Προτρέπουμε τους πολίτες να μας ενημερώσουν για κινήσεις στρατευμάτων, να φτιάξουν μολότοφ και να εξουδετερώσουν τον εχθρό», αναφέρει η σελίδα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Facebook.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment